Contraceptia: 10 porunci!

Sarcina, nasterea si maternitatea sunt, fara indoiala, evenimente inegalabile in viata unei femei. Cu toate acestea, nu toate femeile stiu ce au de facut din punct de vedere medical in aceste situatii de fericita "cumpana" din viata lor.
In primul rand, nu intotdeauna sarcina este privita in cuplu ca un eveniment fericit. Exista nenumarate situatii in care sarcina este un eveniment nedorit, iar aparitia ei este rodul neglijentei sau lipsei celor mai elementare cunostinte medicale. Ori, in mileniul III, asa ceva este de neacceptat. Contraceptia a fost inventata cu mult timp in urma, iar metodele ei s-au imbunatatit an de an si, slava Domnului, au ajuns si in Romania.

Cu toate acestea, chiar atunci cand sunt folosite, de multe ori, metodele contraceptive sunt utilizate "dupa ureche", adica mai degraba dupa sfatul vecinei sau al prietenei, decat dupa cel al medicului. Ca sa nu mai vorbim ca exista si medici care prescriu o anumita metoda contraceptiva fara sa stie nimic despre pacienta respectiva si fara sa vada macar daca nu cumva acea pacienta are contraindicatii majore pentru acea metoda.

Iar pentru ca vorba multa este saracia omului, am alcatuit o lista de 10 porunci "aproape biblice" in ceea ce priveste contraceptia. Asta inseamna ca ele trebuie respectate cu sfintenie daca tinem la sanatatea noastra:

1. Intreruperea la cerere a cursului sarcinii, chiar daca este legala, nu constituie o metoda contraceptiva, ci "repararea" extrem de pripita a unei greseli fabuloase: absenta sau esecul contraceptiei si, ca in orice lucru facut in pripa, consecintele si riscurile pot fi, uneori, foarte mari. De ce sa fii tocmai tu cea care risca? Utilizeaza contraceptia!

2. Nu exista o singura metoda contraceptiva, ci zeci de asemenea metode adaptate sanatatii, varstei si bugetului fiecaruia. Informeaza-te despre contraceptie acolo unde trebuie, adica la medicul specialist. Si informeaza-le si pe prietenele si vecinele tale ca pentru contraceptie trebuie sa mearga la medicul ginecolog. Nu pentru ca ar avea o boala, ci pentru ca sa ramana in continuare sanatoase.

3. Alege metoda contraceptiva care ti se potriveste din toate punctele de vedere, dupa ce te asiguri ca ai inteles toate aspectele pe care le presupune aceasta.

4. Intreaba-ti medicul ginecolog si despre dezavantajele unei anumite metode, nu doar despre rata sa de succes. Fiecare metoda are contraindicatii absolute si relative pe care tu nu le cunosti, dar pe care medicul tau le cunoaste. Ai putea fi chiar tu cea care are contraindicatia respectiva!

5. Nu uita sa-ti intrebi medicul si cat timp este recomandabil sa utilizezi o anumita metoda contraceptiva. Exista metode contraceptive cu valabilitate sau cu indicatie limitata.

6. Nu uita sa te prezinti la controalele medicale periodice pe care utilizarea unei anumite metode le presupune. Medicul trebuie sa-ti spuna care este ritmicitatea si scopul acestor controale (cuantificarea tolerantei si a efectelor adverse), dar este datoria ta sa te prezinti la medic si sa-ti faci investigatiile necesare.

7. Respecta indicatiile medicului specialist, numai el este in masura sa cantareasca beneficiile si riscurile unei anumite metode contraceptive la o anumita persoana.

8. Alege intotdeauna o metoda contraceptiva reversibila daca iti mai doresti, ulterior, copii. Medicul tau ginecolog te va invata care sunt aceste metode.

9. Renunta la preconceptiile de genul: "pilula contraceptiva ingrasa"(mancarea peste masura si lipsa activitatii ingrasa, pilula nu face altceva decat sa creasca apetitul, dar tu iti poti stapani apetitul daca vrei cu adevarat); "nu-mi leg trompele dupa mai multe nasteri pentru ca am sa ma ingras si am sa ma uratesc" (legarea trompelor sau sterilizarea chirurgicala nu are nici un alt dezavantaj decat acela ca este, in marea majoritate a cazurilor, o metoda contraceptiva ireversibila; ea comporta riscurile oricarei mici interventii chirurgicale si se practica, de obicei, cu ocazia ultimei cezariene sau cu ocazia altei interventii chirurgicale in sfera genitala); "nu-mi leg trompele pentru ca intru la menopauza" (alta tampenie! sterilizarea chirurgicala nu presupune, la om, castrare - adica extirparea ovarelor - asa cum presupune la unele animale). Informeaza-te de la persoanele care au cunostintele si experienta necesare furnizarii unor astfel de informatii! Daca la fotbal se pricepe oricine, nu este o nenorocire! In medicina, insa, poate deveni o adevarata catastrofa!

10. Nu astepta de la partener sa te pazeasca de sarcini nedorite. Pazeste-te tu! Utilizeaza contraceptia inainte de a fi prea tarziu. Invata din greselile altora si nu astepta sa gresesti chiar tu!


Articol realizat de dr. Mihai Dimitriu, medic specialist obstetrica-ginecologie la Clinica de obstetrica-ginecologie "Sf Pantelimon" Bucuresti si asistent universitar UMF "Carol Davila" Bucuresti.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • eli pe 23 Mar 2009, 15:08
    ce o fi oare??

    ACUM 10 ANİ AM AVUT O INTRERUPERE DE SARCİNA.ŞTİU F.BİNE CA DOAMNA DR.MA SFATUİT SA MA AJUTE CU O METODA DE A NU FACE COPİİ PINA NU VREAU ŞTİU CA A DURAT CITEVA MİNUTE DECİ A FACUT CEVA İNTERN DAR CHİAR NU STİU CE? ATUNCİ ERAM PREA COPİL SA IMİ DAU SEAMA DE CE SE INTIMPLA Şİ ERAM F. TİMİDA IMİ ERA FRİCA DE SİTUATİA IN CARE MA AFLAM Şİ NU AM MAi avut curajul sa CER DETALİİ ....DAR ACUM SINT MARİTATA DE 5 ANİ Şİ VREAU UN BEBE DAR NU VREA AM FOST LA DİVERSE CONTROALE Şİ SA CONSTAT CA NU AM NİMİC CARE SA IMPEDİCE SARCİNA DAR...Şİ IN SFIRŞİT MI-AM AMİNTİT CA AM AVUT O İNTERVENTİE ...DECİ CE AM ZİS Şİ LA INCEPUT ACUM 10 ANİ DAR NU STİU CE A FOST Şİ NU ŞTİU CUM SA EXPLİC ASTA LA DR.TROMPELE SINT OK TOTUL E OK DAR TOTUŞİ E CEVA CARE NU ŞTİU NİCİ EU??CİNE MA POATE İNFORMA CE AR PUTEA Fİ? VA ROG DACA ŞTİTİ CEVA IN LEGATURA CU ACEASTA METODA SAU MACAR CEVA CARE SA MA AJUTE ASTEPT UN RASPUNS...PUPİCİ

    0
    0

  • anna pe 7 Nov 2008, 14:36
    Ce se poate intampla?

    Parerea mea ca nu tot de auna este bine sa foslosesti prezervativul de oare ce si yo mi-am inceput viata sexula 16.

    0
    0

  • mihaela copocean pe 14 Oct 2007, 12:34
    marvelon

    as avea si eu o intrebare in legatura cu contraceptivele,Marvelon,cat sunt de periculoase,la modul general?

    0
    0

  • ali pe 28 Sep 2007, 14:59
    sterilet

    il am deja de 3 ani, am uitat ce este frica de o sarcina nedorita, dar se pare ca este o metoda avortiva si nu stiu pe cit este de sanatos pentru o femeie.

    0
    0

  • bolca cristina pe 28 Sep 2007, 14:01
    sterilet

    nu s-a vb nimic de sterilet. este la fel de sigur la fel ca si celelalte metode contraceptive? eu am un baietel de 3 luni si nu vreau acum imediat sa mai raman gravida,ce imi puteti spune de sterilet.

    0
    0

  • ade pe 27 Sep 2007, 10:21
    .....

    intradevar....din pacate...in zilele noastre inca se mai practica metoda contaceptiei dupa ureche....si ce e mai grav...k unii doctori chiar nu fac controalele care trebuie....spun asta ptr k am foarte multe prietene care practica metoda asta....contaceptive dupa ureche..si oricat as incerca sa le explic...le iau in continuare ptr ca asa au auzit...personal cred k ar trebui o ampla campanie de informare a domnisoarelor si dc nu a doanelelor in ceea ce priveste contaceptia,si sa scapam odata de frica mersului la doctor.va pup

    0
    0

  • Iulia pe 26 Sep 2007, 19:11
    ce adevarat poate fi!

    Este f interesant ceea ce a fost spus.Lumea vorbeste de asemenea lucruri in special cu legarea trompelor...iar de pastile nu mai zic...ca nu e bine ca-ti fac rau si tot asa...Sunt unii medici care prescriu pastile fara a cunoaste daca pacienta are probleme sau nu..din pacate.Sunt si eu una din aceste cazuri..insa a fost bine ca nu am avut probleme..E bine sa mergi la doctor!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod