Consumul de bere previne osteoporoza

Berea este benefica pentru sanatate daca este consumata cu moderatie. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii spanioli care au descoperit ca berea poate preveni osteoporoza.
In prezent osteoporoza afecteaza aproximativ 50 de milioane de femei in intreaga lume. Statisticile IOF (Fundatia Internationala pentru Osteoporoza) arata de asemenea ca in jur de 40% dintre femei si 15% dintre barbatii de varsta medie vor suferi o fractura osteoporotica in cursul vietii. Intelegerea masurilor de prevenire a osteoporozei poate reduce riscul aparitiei fracturilor si al fragilitatii sistemului osos.

Un studiu recent de Universitatea Extremadura din Caceres (Spania), a descoperit ca femeile care consuma bere in mod regulat au oase mai puternice, avand astfel un risc mai mic de a suferi de osteoporoza.
Specialistii cred ca nivelul ridicat de siliciu din bere incetineste subtierea oaselor care provoaca fracturile osteoporotice si le intareste. De asemenea, berea este o sursa bogata de fitoestrogeni, compusi asemanatori cu estrogenii naturali, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor.


Si consumata ocazional, este benefica pentru oase

La studiu au participat 1.700 de femei fara probleme de sanatate, cu varste apropiate de 48 de ani, care au completat chestionare in legatura cu obiceiurile legate de consumul de alcool. Cercetatorii au descoperit diferente semnificative intre femeile care consuma bere in mod regulat si cele care nu consuma deloc.

Si femeile care consuma bere ocazional au inregistrat o densitate osoasa mai buna, aceste rezultate sugerand ca si in cantitati mici, berea este benefica pentru oase.

"Siliciul joaca un rol important in formarea oaselor, iar berea este o sursa importanta de siliciu," declara autorul studiului.


Ce trebuie sa stii despre osteoporoza?

Este o boala a sistemului osos caracterizata prin scaderea densitatii osoase, fapt ce duce la aparitia fracturilor.
Nu afecteaza doar persoanele de varsta a treia, fiind o boala care apare si la varste mai tinere. Riscul poate fi depistat din timp pe baza unor factori care cresc riscul aparitiei acestei boli si cu ajutorul unor investigatii de specialitate.


Afecteaza si barbatii

Desi este mult mai frecvent intalnita la femei, osteoporoza afecteaza si un numar semnificativ de barbati. Se estimeaza ca 1 din 4 barbati va suferi la un moment dat o fractura asociata cu osteoporoza. Un barbat de 50 de ani prezinta un risc cu 13% mai ridicat de a intampina macar o data in viata o fractura de sold, sira spinarii sau la incheietura mainilor.


Barbatii sunt mai putin vulnerabili la osteoporoza decat femeile pentru ca au o densitate osoasa mai buna la maturitate si se confrunta cu un declin gradual al nivelului de hormoni din organism.  


Cum poti preveni osteoporoza?

O dieta bogata in calciu este esentiala pentru sanatatea oaselor tale. Consuma suficiente produse lactate pentru a asigura necesarul zilnic de calciu si pentru buna functionare a organismului.    
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • susana pe 21 Aug 2009, 21:42
    buna

    interesanta informatie...merci

    0
    0

  • Lina pe 17 Aug 2009, 09:24
    Parerea mea

    Chiar as spune ca e o informatie foarte utila...merci

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod