Chimioterapia pentru cancerul de san functioneaza la orice varsta

Este normal ca chimioterapia sa creasca sansele la viata dupa o interventie chirurgicala, insa femeilor in varsta nu li se ofera acest potential tratament care le poate salva viata!
Varsta nu ar trebui sa fie un factor decisiv - starea generala de sanatate a unei femei trebuie sa aiba sanse mai ridicate pentru a obtine rezultate pozitive in urma chimioterapiei, potrivit studiilor publicate recent pe Jurnalul Asociatiei Medicale din America.

"Varsta in sine nu trebuie sa fie o contraindicatie pentru a folosi tratamentul adecvat la femeile in varsta, care au, in general, o stare de sanatate buna", sustine autorul studiului.

Un lucru important care ar trebuie sa ingrijoreze este acela ca femeile cu varste inaintate ar putea prezenta mai multe efecte secundare toxice in urma chimioterapiei.
Aceasta situatie este cauzata de rinichi, care odata cu inaintarea in varsta starea acestora de functionare scade.

"In acest punct intotdeuna a fost un motiv de ingrijorare deoarece femeile in varsta cu cancer de san ar putea sa sufere alte complicatii", a declarat dr. Yelena Novik, oncologist la Centrul Medical de la Univestitatea din New York. "In clinici, internarea femeilor peste 70 de ani, si mai ales a celor peste 75 ani este foarte mica, in consecinta este foarte greu sa stim cu exactitate beneficiile si riscurile.


Este de inteles ca femeile in varsta sunt prediscuse de a avea si alte probleme medicale, cum ar fi afectiuni ale inimii, hipertensiune sau diabet, deci, intrebarea este: ar trebuie ca aceste femei sa beneficieze de acelasi tratament ca cele tinere?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cercetatorii au facut un studiu, la care au participat 514 femei cu cancer de san, care aveau in jurul varstei de 65 de ani, si 159 care avea in jur de 70 de ani. Studiul a pus accentul pe doze si regim variat ale chimioterapiei, incluzand regimuri alimentare dietetice despre care se spune ca sunt mai toxice decat altele.


In urma studiului, s-a demonstrat ca varsta in sine nu influenteaza probabilitatea de supravietuire. Femeile care aveau in jur de 65 de ani erau predispuse sa moara din alte cauze decat cancerul de san. De asemenea, erau sanse mai mici ca acestea sa decedeze din cauza tratamentului decat la femeile tinere.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod