Telefoanele mobile provoaca insomnii

Daca folosesti telefonul mobil inainte de a merge la culcare sa nu te miri ca nu mai poti sa adormi! Potrivit unui studiu stiintific, utilizarea telefonului mobil inainte de a te pune la somn iti poate cauza grave probleme cu somnul.
O echipa de experti americani a descoperit ca radiatiile emise de telefonul mobil pot cauza insomnii, reducand numarul orelor de somn profund. 71 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 18-45 de ani au fost expusi in timp ce se pregateau de culcare la radiatiile emise de telefonul mobil. Dupa o monitorizare atenta s-a constatat o calitate redusa a somnului.

De asemenea, durerile de cap sunt mai frecvente in cazul persoanelor expuse la radiatii in timpul somnului, comparativ cu celelalte.
Studiul - sponsorizat de Mobile Manufacturers Association - sugereaza acestor persoane sa foloseasca telefonul fix pentru convorbirile inainte de culcare.

Coordonatorul cercetarii, profesorul Bengt Arnetz a declarat pentru cotidianul "The Independent" ca aceste descoperiri sunt cat se poate de realiste si sugereaza ca telefoanele mobile "au efecte masurabile asupra creierului".

Si aceasta este una dintre problemele cele mai simple cauzate de utilizarea telefoanelor mobile, daca ne amintim de studiile care arata o legatura intre radiatiile emise de celulare si riscul crescut de cancer si deteriorare cerebrala.
Deoarece popularitatea telefoanelor mobile este in continua crestere se estimeaza ca si riscurile se vor inmulti. FDA (Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA) recomanda studii detaliate despre utilizarea telefoniei mobile pe o perioada indelungata, deoarece analizele efectuate pana in prezent au luat in considerare o perioada scurta de expunere. De asemenea, pentru a raspunde la intrebarile consumatorilor, FDA a postat pe site informatiile utile cu privire la acest subiect.

Vestea buna este ca o companie britanica produce primul dispozitiv (bateria The Exradia AngelTM) care neutralizeaza radiatiile nocive emise de telefoanele mobile.


 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ANCA pe 8 Ian 2009, 17:08
    ANCA

    FACETI O TREABA BUNA. CONTINOATI TOT ASA !!!!

    0
    0

  • mari pe 25 Iul 2008, 19:52
    Ancu

    Exista un roman dl. Ancu, daca-mi aduc bine aminte, care are un aparat brevetat impotriva radiatiilor.

    0
    0

  • Lucica pe 14 Mai 2008, 11:23

    E limpede ca radiatiile sunt foarte daunatoare (si la cuptorul cu microunde, televizor, calculator etc), pur si simplu "prajesc" creierul!! Intrebarea este: exista o metoda intr-adevar eficace pentru a combate acest efect distrugator?! Poate singura solutie ar fi sa ne intoarcem la natura, sa renuntam la tot ce inseamna "progres". In mod cert, am avea o viata mai sanatoasa si mai linistita... Acest lucru e utopie din pacate, asa ca mergem inainte, chiar daca stim ca e un drum mai mult decat periculos. Totusi, cine vrea, poate lua unele masuri...

    0
    0

  • ion ion pe 10 Apr 2008, 23:14
    Reclama ascunsa

    De fapt asta era ideea: Luati de aici, bateriile "umbrela" pentru radiatii.

    0
    0

  • M. Alex. pe 17 Feb 2008, 12:03
    Telefoanele dar antenele?

    Stau la penultimul etaj si "locuiesc" intre doua antene GSM la cca 7-8 m de fiecare. Am improvizat un circuit evident foarte simplist realizat si probabil in afara regulilor si constat prezenta unui camp electromagnetic masurat in final in mv. Nu pot acorda o semnificatie valorilor masurate dar de undeva in final un condensator electrolitic se incarca. Valorile variaza uneori foarte mult (gradientul). Oare asta inseamna ceva. Stie cineva de unde se poate procura un instrument de masura omologat in domeniul frecventelor GSM (nu prea scump) si a valorilor de camp considerate nepericuloase (Asa am impresia ca stau intr-un micro cuptor de unde)

    0
    0

  • Marian M. pe 13 Feb 2008, 10:32
    E mult mai rau...!

    Aceste studii, au ramas la nivelul de incipienta, sau atata ni se spune! De exemplu, dupa 1990 cand au inceput sa apara posturile de radio FM, la serviciu, langa un emitator de UUS (cca 100MHz), la cativa metri de aparat, (de marime, cam cat un aparat TV), se aprindea o lampa fluorescenta de 20W in mana, luminand normal! Telefoanele mobile lucreaza cu frecvente de cca. 1 si 2GHz, deci emit microunde, cu mult mai nocive si cu raza mai mare. Exista si alte metode pentru a elimina radiatiile nocive ale telefoanelor mobile.

    0
    0

  • doina doinita pe 11 Feb 2008, 09:54
    Telefonul mobil - o placere?

    Si eu adorm pe la doua noaptea, si nu din cauza telefonului mobil, pentru ca vorbesc foarte putin si in niciun caz inainte de culcare, ca n-am cu cine. Dar mi-ar place, sincer. Si daca te asezi in pat, pui capul pe perna si nu te gandesti la nimic, adormi.

    1
    0

  • mihai pe 7 Feb 2008, 14:32
    Ma gandeam de ce?

    Eu nu mai pot adormi inainte de 3 noapte de vreo 2 ani, pentru ca inainte ora de somn imi era 12-01 noaptea acuma este cu mult mai tarzie pantru ca mi-am cumparat cu prietena cartela cu 2000 minute si inainte de culcare ne spuneam vorbe dulci uneori o ora alteori minim 10 minute. Clar ca asta mi-a schimbat modul de viata pentru ca acum nu mai pot sa adorm noapte pentru ca am pastrat obiceiul sa vorbim inainte de culcare la telefon. O sa incerc sa ma debarasez de telefon noaptea.

    0
    0

  • gaby pe 30 Ian 2008, 11:46
    Adevarat

    Eu lucrez in vanzari si vand telefoane mobile, cand ajungeam acasa aruncam toate telefoanele pana in momentul in care mergeam la culcare si atunci cautam unul din telefoane ca sa setez alarma pentru dimineata. De la o vreme de cand mi-am facut un prieten, vorbesc foarte mult la telefon inainte de culcare, asta pentru ca eu sunt mai mereu la serviciu si nu pot vorbi la telefon cat lucrez. Mie mi se pare foarte adevarat acest studiu, simt consecintele acestea pe pielea mea, am crezut la inceput ca este din cauza stresului de la sesiune, dar am trecut cu bine primele examene si m-am mai relaxat din acest punct de vedere, cred ca o sa renunt la obiceiul de a vorbi la telefon seara.

    0
    0

  • cristina pe 24 Ian 2008, 22:55

    Tinerii din ziua de azi folosesc foarte mult telefonul mobil... si eu vorbesc in medie o ora sau chiar doua ore pe zi... si seara inainte de somn vorbesc tot timpul la telefon... dar nu mi-am dat seama ca din aceasta cauza dupa ce vorbesc la telefon imi e foarte greu sa adorm.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod