Ce trebuie sa stii despre contraceptivele orale combinate?

Contraceptia moderna te ajuta sa ai viata sexuala echilibrata si lipsita de griji. De asemenea iti ofera posibilitatea de a-ti planifica in mod constient momentul in care vei aduce pe lume un copil si de a avea control asupra propriei tale vieti.
Contraceptivele orale combinate sunt una dintre metodele contraceptive la care apeleaza frecvent femeile in ziua de azi. Potrivit dr. Iuliana Baltes, medic de planificare familiala, pilulele contin 2 hormoni, foarte asemanatori cu cei secretati de ovarul femeii: estrogen (etinil-estradiol) si progesteron.

Ele se administreaza cate o capsula pe zi, cam in acelasi interval orar, timp de 21 de zile, cu 7 zile de pauza intre folii. In pauza de 7 zile, va aparea  menstruatia, dar nu este obligatoriu sa se porneasca imediat, ci este perfect normal sa vina dupa 2, 3, 4 sau chiar 5 zile de pauza.

O menstruatie absolut regulata, care va incepe in aceeasi zi a saptamanii, in fiecare luna vei avea dupa cateva luni de la administrare. Sub efectul contraceptivelor, menstruatia se va reduce cantitativ si ca durata (si asa este normal pentru sanatatea femeii).


Cand pot lua contraceptive orale combinate?

Potrivit expertului, de obicei se incepe administrarea la menstruatie, intre prima si a 5-a zi a menstruatiei. Dupa a 5-a zi se mai pot incepe cu conditia ca in primele 7 zile de administrare sa se foloseasca o metoda de protectie suplimentara (de exemplu, prezervativ sau abstinenta) si femeia sa fie sigura ca nu este insarcinata.


Cat timp le pot lua?

O persoana sanatoasa poate utiliza contraceptivele periode foarte lungi de timp; nu se intrerup decat daca femeia doreste sa aiba un copil sau daca exista un motiv medical de intrerupere a acestei metode.

Se pot incepe odata cu debutul vietii sexuale si, in absenta anumitor afectiuni, se pot utiliza perioade foarte mari de timp, uneori pana la instalarea menopauzei.


Cine poate apela la aceasta metoda?

In general, pilulele sunt extrem de bine tolerate de orice femeie. Uneori, in primele 1-3 luni de la inceperea utilizarii este posibil sa apara acele asa-zise "efecte secundare", de exemplu: usoara senzatie de greata, dureri la nivelul sanilor, prelungirea menstruatiei mai multe zile (fara a fi abundenta cantitativ), modificarea dispozitiei. Aceste "efecte secundare" nu afecteaza sanatatea femeii si nu impun oprirea contraceptivelor.


Eficienta si beneficii aduse

Potrivit expertului, sunt extrem de eficiente in conditiile unei administrari corecte (zilnic, cam la aceeasi ora, fara sa omiti vreo pilula).

De retinut: fertilitatea se reia imediat dupa intreruperea contraceptivelor.

Eficienta contraceptivelor poate fi diminuata daca femeia varsa la mai putin de 1 ora de la administrarea contraceptivelor, daca survine un episod diareic; in acest caz, trebuie utilizata o metoda suplimentara de protectie in urmatoarele 7 zile.

Chiar in absenta activitatii sexuale, femeia poate continua administrarea contraceptivelor, pentru a beneficia de celelalte beneficii necontraceptive ale pilulelor:

  • reglarea menstruatiei;
  • prevenirea anemiilor;
  • tratarea durerilor care insotesc menstruatia;
  • prevenirea sarcinilor extra-uterine;
  • prevenirea chisturilor de ovar;
  • efecte cosmetice: tratarea acneeei, a seboreei;
  • prevenirea cancerului de ovar si e endometrului etc.

Nu este nevoie de analize medicale sau de examen ginecologic, pentru inceperea contraceptivelor.

Este doar un mit  ideea ca ele ingrasa; te ingrasi de la ceea ce mananci, datorita faptului ca poate esti inca in crestere sau daca nu ai un regim de viata ordonat, daca nu bei suficiente lichide si daca nu faci miscare.


Cum interfereaza cu alte medicamente?

Dr. Iuliana Baltes precizeaza ca numai 3 tipuri de medicamente scad eficienta contraceptivelor: rifampicina, griseofulvina si barbituricele. Antibioticele cu spectru larg pot fi administrate fara grija ca ar interfera cu efectul contraceptivelor.

Informatii oferite de Dr. Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mironvioleta pe 26 Dec 2011, 11:50
    anticonceptionale si pilula de slabit

    As dori sa stiu daca iau pastile de slabit in timpul ce iau si anticonceptionale este vreun risc de a ramane insarcinata? va multumesc.

    7
    0

  • Andreea pe 22 Dec 2010, 19:54
    administrarea contraceptivelor

    As avea si eu o intrebare, trebuie neaparat sa incep blisterul in prima zi a ciclului? Eu nu am folosit pana acum contraceptive si as mai avea 2 saptamani pana la ciclu, dar eu as vrea sa incep sa le iau de acum.

    3
    1

  • lavinia pe 22 Dec 2010, 14:45
    caderea parului

    am luat anticonceptionale aproximativ 2 ani. din luna august le-am intrerupt pt ca imi doresc un bebe. de atunci imi cade ft rau parul, menstra e neregulata( mi-a intarziat o luna, apoi mi-a venit, acum am iar intarziere de doua saptamani). stie cineva daca mi se va regla menstra de la sine sau trebuie sa urmez un tratament? cel mai tare ma sperie caderea parului... asta sa fie efectul negativ al intreruperii pilulelor?

    0
    2

  • ioana pe 13 Dec 2010, 22:34
    contraceptivele si sarcina

    buna tuturor.am si eu o nelamulire!i au yasmin de 1 an si 6 luni si vreau sa raman gravida.cat timp trebuie sa fac pauza?multumesc.

    3
    0

  • saro pe 23 Mai 2010, 15:51
    anticonceptionale

    si eeu vreau sa stiu ,,am folosit anticonceptionale si am intrupt si de 3 luni nu am avut ciclu,si am avut relati sex si vreau sa stiu daca e normal sa am bebe

    0
    3

  • anonim pe 15 Apr 2009, 22:25
    dezavantaje?

    datorita contraceptivelor poate aparea cancerul la san?

    1
    1

  • cristina pe 3 Feb 2009, 11:05
    anticonceptionale...si alternative...

    Sterilet? si acesta depinde de organismul fiecarei femei. Am in familie un caz, cu sterilet montat in strainatate a ramas insarcinata si "s-a prins" abia prin luna a treia... cuvantul medicului? "doamna, ati pierdut steriletul!" cum se poate "pierde" asa ceva? a fost montat de un medic de renume, intr-o clinica specializata, in strainatate, un sterilet aprobat de toate comisiile medicale (si inca unul f scump!). "Pierderea" unui asemenea lucru se poate face pe nesimtite? Eu am urmat un tratament cu anticonceptionale pentru mai bine de 20 ani in conditiile in care sunt hipertensiva, hipotiroidiana, cu mare exces de greutate, mai tot timpul anemica si hipoglicemica... si mi-a fost foarte bine! Va imaginati ca intre atatea probleme medicale macar din punctul acesta de vedere nu aveam motive de ingrijorare.

    1
    0

  • irina pe 2 Feb 2009, 21:29

    Cum adica previn anemia? Eu am luat 5 ani anticonceptionale si m-am simtit foarte bine inainte de a ramane insarcinata. Dupa ce am nascut am incercat sa le reiau dar organismul meu nu le-a mai acceptat. Am incercat chiar si altele decat cele care le foloseam inainte dar degeaba. Ma durea foarte tare in capul pieptului(cred ca se numeste angina pectorala)si odata cu incetarea pastilelor mi-a disparut si durerea. Intr-o zi mi-a fost imposibil sa ma misc din pat de durere, cum miscam mana simteam ca imi strapunge un cutit pieptul. In concluzie nu stiu daca este atat de bine sa folosim anticonceptionalele. As dori sa ne informati si despre alte metode contaceptive, steriletul, de exemplu. Va multumesc pentru informatiile zilnice utile.

    1
    0

  • roxana pe 2 Feb 2009, 13:55
    efecte

    vreau sa stiu daca anticonceptionalele fac in asa fel incat sa mai mareasca sanii...ai mei sunt foarte mici si nu stiu de ce nu mai cresc..ii am, asa de la varsta de 14 ani

    1
    0

  • elena pe 2 Feb 2009, 12:41
    eficienta si urmari

    Eu am folosit contraceptive (tablete) o perioada indelungata de timp,mai exact de pe la varsta de 45 ani si pana la 55 de ani cand am intrat in menopauza.M-am simtit f.bine,nu au avut efecte secundare,dimpotriva mi-au reglat ciclul si ca timp si cantitate,intr-un cuvant nu ezitati folositi contraceptivele tablete.Asa cum s-a recomandat zilnic aproximativ la aceeasi ora si nu veti avea surprize neplacute.Va doresc tot binele din lume.

    0
    1

  • sunshine pe 2 Feb 2009, 12:09
    o parere

    Toate bune si frumoase,insa nimeni nu spune si de efectele negative pe cale contraceptivele le au asupra organismului. Personal,iau pilule de un an,iar de atunci mi-am facut de trei ori analizele de sange. Colesterolul de la 113mg anul trecut,a ajuns acum la 219mg. Si glicemia a crescut pana aproape de diabet,semn ca mizeriile astea fac pofta de mancare si, implicit,de dulciuri.Nici nu mai vorbesc de retinerile de apa pe care le determina sau de celulita. Habar n-aveam ce e aia celulita pana cand m-am apucat sa le iau. Eu una asa ceva nu mai incerc.

    1
    0

  • sunshine pe 2 Feb 2009, 12:07
    efecte adverse

    Toate bune si frumoase, insa nimeni nu spune si de efectele negative pe cale contraceptivele le au asupra organismului. Personal, iau pilule de un an, iar de atunci mi-am facut de trei ori analizele de sange. Colesterolul de la 113 mg anul trecut, a ajuns acum la 219mg. Si glicemia a crescut pana aproape de diabet, semn ca mizeriile astea fac pofta de mancare si, implicit, de dulciuri. Nici nu mai vorbesc de retinerile de apa pe care le determina sau de celulita. Habar n-aveam ce e aia celulita pana cand m-am apucat sa le iau. Eu una asa ceva nu mai incerc.

    0
    1

  • gavrilutaalinamihaela pe 2 Feb 2009, 11:49
    sarcina

    Ati spus ca sarcina apare imediat dupa intreruperea contraceptivelor: in cazul meu nu e asa. Sunt 3 luni de cand incercam eu si sotul meu sa avem un copil si nu raman insarcinata. Eu sunt de parere ca fiecare dr. e cu sfatul si parerea lui si nu sunt asa convinsa de eficienta lor. Mentionez ca am folosit contraceptive timp de 2 ani cu pauza de 3 luni.

    0
    1

  • Ioana pe 2 Feb 2009, 10:33
    Trebe facuta o pauza intre folii?

    As dori ca sa stiu daca dupa mai multe luni in care iei pastilele nu trebuie ca sa faci pauza? Eu stiam ceva de genu ca dupa cam 3-4 luni de luat anticonceptionale e nevoie de minim o luna de pauza... Multumin mult de informatiile date. o zii bune

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod