Ce este melanomul si cum il prevenim?

Preventia este cuvantul cheie pentru melanom, care este cel mai periculos cancer de piele. Evitarea expunerii excesive la soare, folosirea cremelor cu protectie solara, autoexaminarea alunitelor si macar doua consulturi pe an la medicul dermatolog sunt cele patru arme pe care le avem la indemana.
"Examinarea cutanata periodica are un rol vital pentru diagnosticul melanomului prin identificarea cazurilor cu melanom de novo, cat si a persoanelor cu factori de risc", afirma prof. dr. Virgil Feier, presedintele Societatii Romane de Dermatologie. Dar, nu inseamna ca trebuie sa ne speriem de fiecare alunita, ci sa ne adresam de urgenta unui medic dermatolog daca observam modificari care ne ingrijoreaza, este sfatul conf. dr. George Tiplica, directorul executiv al Societatii Romane de Dermatologie.


Cum apare melanomul?

Melanomul apare atunci cand melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat si invadeaza alte tesuturi. Melanomul este tipul de cancer al pielii cu cea mai mare mortalitate si se raspandeste rapid in organism. Acest tip de cancer poate fi vindecat cand este depistat precoce, dar este fatal cand este lasat sa progreseze.

Poate sa apara spontan, ca o pata pigmentara cutanata (spre exemplu o alunita) noua sau poate creste incet in interiorul sau langa o pata pigmentara pre-existenta. La barbati, melanomul apare frecvent pe spate, trunchi, cap sau gat. La femei, melanomul apare frecvent pe picioare sau trunchi. De asemenea, nu este exclus sa apara si in zonele care sunt mai putin sau deloc expuse la soare: pe talpile picioarelor sau pe palme.


Atentie maxima daca ai tenul deschis!

Specialistii dermatologi avertizeaza persoanele care au tenul deschis, se ard mai usor si au multe alunite (in jur de 100) ca sunt mai expuse riscului de a dezvolta melanom. De asemenea, arsurile solare din copilarie si o istorie a melanoamelor prezente la membrii familiei contribuie la un risc crescut de melanom.  

Desi cauza exacta nu este cunoscuta, pe langa factorii de risc amintiti se mai adauga cativa care cresc riscul de melanom:
  • Pete pigmentare (de ex. alunite) non-maligne sau nevi atipici (nevi displastici);
  • Trei sau mai multe episoade de arsuri solare cu vezicule pana la varsta de 20 ani;
  • Deficiente ale sistemului imun.


Arme de aparare: autoexaminarea si evitarea expunerii solare

Autoexaminarea periodica ajuta la recunoasterea leziunilor noi sau in crestere. Inainte de a sta ore intregi la soare, gandeste-te ca razele ultraviolete sunt principalul factor incriminator! Iata cateva reguli pe care nu trebuie sa le treci cu vederea:

1. Examineaza-ti corpul in oglinda, intai cu fata, apoi cu spatele, partea dreapta si apoi stanga, avand bratele ridicate;
2. Indoaie coatele, uita-te atent la antebrate, partea posterioara a bratelor si palmele;
3. Uita-te la partea posterioara a picioarelor, la spatiile dintre degete si talpi;
4. Examineaza-ti ceafa si scalpul, ajutandu-te de o oglinda suplimentara;
5. In final verifica spatele si fesele tot cu ajutorul unei oglinzi suplimentare;
6. Stai la umbra cand este cazul, avand in vedere ca razele ultraviolete sunt mai puternice intre orele 10.00 si 16.00;
7. Poarta haine deschise la culoare, cu tesatura densa, protectoare, cu maneci lungi, palarii cu boruri largi si ochelari de soare;
8. Aplica o crema cu factor de protectie care sa te protejeze atat de UVA, cat si de UVB, cu SPF (factor de protectie solar) cel putin 15;
9. Reaplica un strat de crema de protectie din 2 in 2 ore cand stai la soare, chiar si in zilele innorate.


Alunitele si soarele

Toata lumea are alunite, uneori chiar 40 sau mai multe. Alunitele sunt probabil predeterminate inainte de nasterea persoanei. Majoritatea apar in primii 20 de ani de viata, desi unele pot sa nu apara pana mai tarziu. Studii recente au aratat ca anumite tipuri de alunite au risc mai mare decat media de a deveni canceroase. Ele se pot transforma intr-o forma de cancer de piele numita melanom. Expunerea la soare si arsurile solare determina cresterea numarului de alunite si de melanom, potrivit Societatii Romane de Dermatologie.

Majoritatea alunitelor si a petelor sunt benigne (necanceroase). Ele nu vor fi niciodata o amenintare pentru sanatatea persoanei. Petele care trebuie supuse unui control dermatologic sunt cele care isi modifica marimea, forma, culoarea, sangereaza, cauzeaza mancarimi si dureri sau alunitele care apar dupa varsta de 20 de ani.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Corina Suciu pe 28 Mai 2009, 10:53
    Binecuvantare

    Soarele este o binecuvantare data de Dumnezeu, fara el nu ar exista viata pe pamant, razele ultravioleta care sunt nocive ne pot face foarte mult rau si de ele trebuie sa ne aparam asa cum suntem sfatuiti in articol.

    0
    0

  • Ancuta pe 26 Mai 2009, 08:45
    Periculos...

    ...pana acum nu mi-am facut griji pt.alunitele ce mi-au aparut dupa varsta de 20 de ani si am stat la soare destul de mult, nu zilnic, dar mergeam la strand, la 38 grade Celsius si nu foloseam nici o crema cu factor de protectie solara. Acum sunt mai grijulie, pt ca vad ca soarele e din ce in ce mai nociv.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod