Ce este fizioterapia si la ce ne ajuta ea?

Recuperarea medicala este cea mai noua forma de asistenta medicala aparuta in a doua jumatate a secolului XX, fiind intr-o continua dezvoltare. Fizioterapia este una dintre modalitatile terapeutice folosite in recuperarea medicala. In ce consta acest tip de terapie?
Ce este fizioterapia: Cand este indicata recuperarea medicala?

La noi in tara exista recuperarea medicala de peste 50 de ani, insa exista unele nelamuriri cu privite la obiectivele si limitele acesteia. In general, specialistii sustin ca recuperarea medicala este indicata intr-un numar mare de afectiuni, dintre care amintim:
  • afectiuni ale aparatului locomotor;
  • afectiuni cardiovasculare;
  • afectiuni respiratorii;
  • afectiuni metabolice si nutritionale, inclusiv diabet;
  • afectiuni endocrino-metabolice;
  • afectiuni digestive;
  • afectiuni reno-urinare;
  • afectiuni genitale;
  • afectiuni senzoriale (tulburari de vaz, auz, surdocecitate, tulburari de vorbire);
  • afectiuni psihice, comportamentale la copii, adultul tanar si varstnic.Recuperarea medicala implica aplicarea anumitor modalitati terapeutice care au propriile lor tehnici, metode, manevre de tratament:


1.

Fizioterapia care include: balneo-cimato-helio-actiono–talaso–pneumatoterapia si inhalatiile, hidroterapia, termoterapia, fototerapia, electroterapia;
2. Kinetoterapia;
3. Masoterapia;
4. Terapia ocupationala;
5. Ortezarea si protezarea aparatului locomotor, a auzului, vazului, dentar;
6. Terapia cognitiva;
7. Terapia vocationala;
8. Logopedia.

Evaluarea medicala si alegerea unei metode potrivite de tratament incepe cu examinarea fizica si istoricul medical al pacientului, tinand cont si de rezultatele de laborator sau cele obtinute in urma unor teste de imagistica medicala. Dupa stabilirea unui diagnostic corect, specialistul stabileste un plan de tratament care poate sa contina mai multe proceduri combinate.
Fizioterapia este o practica medicala cu radacini in Grecia Antica, ceea ce arata ca inca de pe vremea lui Hipocrate exista parerea ca organismul uman poseda forte interne de aparare, care sunt puse in actiune atunci cand el este afectat de o boala. De atunci, fizioterapia sau terapia prin miscare a evoluat de la un simplu masaj la o complexitate de terapii cu aplicatii in diverse specializari ale medicinei.


Ce este fizioterapia: Sfatul specialistului


Conf. univ. dr. Zoltan Pasztay, specialist in kinetoterapie si motricitate speciala

"Prin fizioterapie se intelege utilizarea factorilor, agentilor naturali si artificiali (aer, apa, caldura, electricitate, lumina, efect mecanic – vibratii) si a exercitiilor fizice, tehnicile de masaj in scop profilactic, terapeutic si de recuperare.

Utilizarea energiilor, factorilor naturali terapeutici (apele minerale, lacuri, namoluri, gaze, ape litorale marine, bioclima, pesteri si saline) bogat reprezentati in Romania, in contextul evolutiei conceptuale si metodologice, intereseaza categorii largi ale populatiei. Factorii fizici naturali si artificiali actioneaza asupra receptorilor cutanati (tactil, termic, dureros). Ei actioneaza asupra organismului, care raspunde printr-o serie de reactii de adaptare ca de exemplu: schimburi metabolice, dilatarea vaselor, sudatie, hiperemie cutanata, marirea frecventei cardiace si respiratorii".

Material realizat in colaborare cu Conf. Univ. dr.
Zoltan Pasztay, de  la Universitatea Oradea FEFS Discipline teoretice  medicale si kinetoterapie , expert in kinetoterapie , motricitate speciala .

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anca loredana pe 6 Nov 2014, 23:20
    fizoterapie

    mama mea are trobofiblitiz la piceoru sting a fost operata iar acuma io spus doctoru ca trebuie sa faca fizoterapie.As vrea sa stiu daca e grav va rog sa-mi spuneti

    0
    1

  • cristina pe 4 Mai 2014, 17:59
    boala RAYNAUD

    sufar de boala raynaud, se invinetesc miinile la frig si la apa rece va rog ajutatima iau pastile nici un rezultat ce pot sa fac sa-mi treaca nu stiti trebuie sa fac fizioterapie sau ce ar trebui

    0
    0

  • IOANA BOBOCEA pe 22 Dec 2009, 09:38
    CERAGEM -presopunctura si termomasaj

    Doresc sa adaug la acest subiect un aparat care permite multiple recuperari ,chiar si locomotorii,este vorba de CERAGEM ,aparat recunoscut ca fiind medical in multe tari ale lumii ..la noi ..mai dureaza ...Eu l-am cumparat chiar dupa o prealabila utilizare gratuita intr-un centru CERAGEM (care este de fapt o politica de marketing necunoscuta la noi:il poti folosi gratuit astfel incat dupa constatatarea ameliorarii unor afectiuni chiar si foarte vechi sa doresti sa-l cumperi pentru tine si familia ta ,el avand un mod de utilizare foarte simplu care nu necesita o specializare medicala ) Nu fac reclama ,este cert ca o DISCOPATIE LOMBARA de ex .care era intretinuta cu "infiltratii cu novocaina " si multe medicamente antinflamatoare ,de 1 an nu mai apeleaza la acestea deloc ..dealtfel .in timp toate afectiunile de pe corpul fizic si energetic se amelioreaza ,este cert,am constata pe propria piele ,eu nu mai iau medicamente alopate ..deloc..Detalii la e-mail: ioana.bobocea@yahoo.com Doresc ,acum in prag de mare sarbatoare TUTUROR MULTA SANATATE ! ..ca-i mai buna decat toate .. LA MULTI ANI !

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod