Ce alimente influenteaza nivelul zaharului din sange?

Cantitatea de carbohidrati dintr-o dieta si tipul carbohidratilor sunt cei mai importanti factori care cauzeaza fluctuatiile zaharului din sange. Din aceasta cauza trebuie retinut ca carbohidratii cuprind amidon si zahar, si orice tip de mancare care contine aceste 2 ingrediente va contribui la cresterea nivelului de zahar din sange, dupa fiecare masa.
Printre alimentele care contin amidon cele mai cunoscute sunt: painea, cerealele, cartofii, orezul, fasolea si pastele.  Alimentele care contin zahar sunt: fructele, sucurile, siropurile, bomboanele, bauturile fine sau inghetata.

Grasimule, cum sunt cele din ulei, unt, margarina, maioneaza (sau alte tipuri de grasimi preschimbate) nu vor contribui la dereglarea nivelului de zahar din sange. In prezent, foarte multe persoane sunt de parere ca o chifla unsa cu unt va creste nivelul glucozei din sange, in timp ce o felie de paine unsa cu jeleu nu va avea acelasi efect. Cei mai multi sunt de parere ca atat painea toast, cat si chifla sunt preparate tot din faina, asa ca nu exista vreo diferenta intre cele doua.

Adevarul este ca greutatea unei chifle echivaleaza cu 4-5 felii de paine, ceea ce presupune o cantitate mai mare de carbohidrati intr-o chifla decat intr-o singura felie de paine, chiar daca se adauga si o farama de jeleu.


Similar se intampla si cu grasimea din cartofii prajiti, care creste nivelul glucozei, din aceasta cauza fiind recomandati cartofii fierti.  Analizeaza inca o data. Mancarurile prajite cum mai gustoase, deci consumam o cantitate mai mare de astfel de mancaruri. Mancaruri cu carfoti pot exista la toate mesele principale ale zilei, conteaza numai portia, deoarece dintr-o  portia mare de cartofi prajiti rezulta mai multi carbohidrati in mancare.

Mesajul care trebuie subliniat este acela ca portia conteaza, o portie mai mare inseamna mai multi carbohidrati si o cantitate mai ridicata de zahar in sange.


Zaharul "ascuns" din alimente

Analizeaza zaharul "ascuns" din alimente. In cazul prajiturilor, zaharul ajuta ca acestea ca capete culoarea maronie.
De asemenea, prin adaugarea zaharului se pune in valoare aroma mancarii respective si din aceasta cauza alimentele de tip fast food sunt bogate zaharuri. Si o franzela pentru a avea un gust mai bun are in compozitie foarte mult zahar.


Grasimile naturale


Nu trebuie sa optezi pentru o dieta cu o cantitate foarte mica de grasimi, deoarece daca iti controlezi numarul de calorii consumate zilnic te poti bucura in continuare de hainele care te aranjeaza. Trebuie doar sa iti amintesti sa alegi grasimile care au cantitati mici de grasimi saturate, de uleiuri hidrogenate, dar sunt bogate in grasimi mono-nesaturate. In acest punct, campionii sunt uleiul de masline si cel de canola. Folosind aceste uleiuri iti vei mentine scazut colesterolul "rau", si ridicat colesterolul "bun".



Indulcitorii artificiali


Bauturile fine
fara zahar nu iti vor creste nivelul zaharului din sange. Totusi, unele cercetari au demonstrat ca in momentul in care carbohidratii sunt nesatiosi organismul nu este satisfacut de carbohidratii naturali, iar indulcitorii articiali pot creste pofta pentru alimentele care contin amidon sau zahar. Astfel, persoana respectiva va fi impinsa sa consume alimente bogate in carbohidrati. Sfatul specialistilor este acela de a te asigura ca vei consuma carbohidrati naturali, pe care ii poti lua din: porumb de floricele, preparate savuroase din orez sau fructe proaspete.

Citind frazele de mai sus ti-ai dat seama ca cantitatea de amidon sau de zahar din alimentatia ta este prea mare, dar nu iti poti imagina cum poti manaca mai putin din aceste alimente...
atunci inscrie-te la plimbari dese. Porneste acest tratament prin a merge 5 zile din 7, timp de 15 minute, in prima saptamana. Apoi, la fiecare saptamana adauga cate 5 minute pana cand simti ca conditia fizica te ajuta ca parcurgi distante din ce in ce mai mari.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxana stancu pe 12 Ian 2008, 20:13

    Foatre interesant si educativ subiect.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod