Cauzele psihologice ale afectiunilor cardiace

Terenul dintre inima si minte este mai dificil de determinat decat cel dintre inima si liniile taliei. Si cu toate acestea tot mai multe autoritati sunt de parere ca factorii psihologici provin, in general, "din toata inima", si pot contribui la cresterea riscului de a face un atac de cord.
Din punct de vedere psihologic, stresul, mania, izolarea sociala si depresia, ii vizeaza pe oamenii care au un singur mod de a privi lucrurile. Un exemplu semnificativ, este stresul, care ii face pe oameni suspecti de depresie. Potrivit studiilor medicale, probleme ca stresul, mania si izolarea sociala pot creste riscul aparitiei probelemelor la artera coronara, dar si riscul de a muri dupa un prim atac de inima.

Psihologic, stresul mareste presiunea sangvina, si poate reduce cantitatea de sange care revine la inima. De asemenea, stresul afecteaza capacitatea inimii de a pompa sangele catre organele interne, dar si ritmul de pompare al sangelui.
Unele cerectari arata ca stresul si mania repetata poate afecta nivelul trigliceridelor. Stresul pe termen lung poate, de asemenea, sa activeze moleculele care agraveaza inflamatia arterei coronare.

Ceea ce nu este clar este faptul daca stresul pe o perioada limitata reduce riscul probeleme cardiace si probabilitatea de a avea un ataca de inima. Aceasta situatie este o provocare pentru cercetatorii, care ii determina sa isi extinda cautarile despre stresul psihologic, care de cele mai multe ori este insotit de comportament, cum ar fi fumatul sau supraalimentarea.


Stresul de zi cu zi

Relatia dintre depresie si problemele de inima este o strada cu 2 sensuri.
Nu doar depresia este o cauza a afectiunilor de inima, ci si un atac de inima poate zdruncina sanatatea inimii. Potrivit unor studii de specialitate, oamenii care sunt depresivi sunt expusi afectiunilor la artera coronara. Alte studii arata ca oamenii care sufera, deja, de o afectiune a inimii sunt de 3 ori mai expusi depresiei decat celelalte persoane. La una din 5 persoane, dupa o depresie urmeaza un atac de inima.  

Daca ai avut sau nu, un atac de inima, daca te simti depresiv, vorbeste cu doctorul de familie. Depresia poate fi tratata cu succes cu ajutorul antidepresivelor, si prin metode psihologice, sau ambele metode combinate.
Tratandu-te de depresie te vei simti mai bine, chiar studiile au demonstrat ca tratamentul impotriva depresiei poate preveni sau reduce probeleme de inima si creste longevitatea.

Ostilitatea si mania

Fara indoiala ca ai auzit de personalitatea de "Tip A". In aceasta categorie se incadreaza oamenii responsabili, competitivi si agresivi. Potrivit cerectarilor acestia sunt mai expusi probelemelor de inima decat ceilalti. In realitate, aceasta afirmatie nu este adevarata in totalitate. Unele persoane din "Tipul A" sunt fericite si sanatoase, in timp ce altii nu sunt.
Cercetarea a continuat asupra caracteristicilor specifice personalitatii de "Tip A". Tratata in particular, mania se pare ca este foarte toxica pentru inima. Potrivit literaturii medicale, oamenii furiosi sunt de 2-3 ori mai expusi atacurilor de inima sau altor afectiuni cardiace decat ceilalti.



 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gina pe 10 Sep 2009, 17:49
    Stresul...

    Eu chiar am probleme cu stresul...si mancarea...mananc foarte mult chiar daca nu imi este foame... si rezultatul? M-am ingrasat foarte mult si totusi nu renunt la mancare. Ce sa fac?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod