Cat de eficiente sunt ovulele contraceptive?

Cu siguranta ai auzit de ovulele contraceptive si poate ca ti-ai si dorit sa le folosesti. Pentru a sti cum se folosesc, ce implica si, mai ales, cat de sigure sunt, am contactat-o pe Dr. Iuliana Baltes, specialistul nostru in planificare familiala.
Poti incepe sa folosesti ovule contraceptive in orice moment al lunii. "Ovulele se introduc profund in vagin cu 10 - 15 minute inaintea contactului sexual. In primele 6 ore dupa acesta femeia nu trebuie sa se spele intravaginal", spune expertul. "Daca in timpul celor sase ore are loc un alt contact, se va folosi inca un ovul", continua acesta.


Protectie impotriva sarcinii: 75%

Aceasta metoda este practicata mai mult de femeile care nu au o viata sexuala regulata. Pot fi folosite 1 - 2 ovule pe zi. De aceea se recomanda folosirea unei alte metode in paralel. Cel mai indicat este prezervativul, deoarece este singurul care asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

"Chiar daca sunt introduse corect in vagin, ovulele nu asigura protectie impotriva sarcinii decat in procent de 75%", precizeaza dr. Iuliana Baltes.


Care sunt efectele secundare?

Ovulele contraceptive nu prezinta efecte secundare semnificative. Totusi, pot aparea:

  • iritatii locale;
  • senzatia de arsura la nivelul vaginului;
  • pot da senzatie de disconfort, deoarece produc "zgomot" in timpul contactului.

In cazul in care suferi de infectii ale vaginului, organismul tau le va tolera mai greu. Foarte rar apar reactii alergice la compusii lor. In principiu, mecanismul de functionare este urmatorul: se topesc in umiditatea vaginului, iar substanta pe care o contin "omoara" spermatozoizii, impiedicand fecundarea.

In cazul in care nu le-ai folosit corect, trebuie sa stii ca poti apela, in primele 120 de ore dupa contact, la contraceptia de urgenta.

Sunt disponibile sub forma de ovule, spuma, spray, geluri, tablete, filme. Ovulele se elibereaza fara a fi nevoie de prescriptie medicala si se gasesc doar in farmacii. "In cabinetele de planificare nu eliberam deoarece nu constituie o metoda foarte sigura de contraceptie" - completeaza dr. Iuliana Baltes.

Daca nu cunosti prea multe despre contraceptie sau daca nu te poti hotari asupra metodei pe care sa o adopti, mergi la cel mai apropiat cabinet de planificare familiala si vei primi toate informatiile necesare de la specialisti in domeniu. Ai grija de tine si de sanatatea ta sexuala!

Articole utile:
Contraceptie cu cap
Spuse si nespuse despre contraceptie
Efectele pastilei "de dupa"
Contraceptia de urgenta: o singura pilula
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dorina pe 6 Iun 2013, 18:20
    pharmatex ovule 18,9mg

    Am folosit aceste ovule dar dupa cele 10 inute si facand contact sexual am vazut ca capsula nu sa topit deloc desi interiorul capsulei ma refer la medicamentul din interiorul capsulei a iesit dar capsula a ramas intreaga moale si nu sa topit.Si a iesit din vagin dupa contactul sexual.Inaite erau capsule mai sub forma de subpozitoare si erau mai bune si mai finute nu la fel ca aceste capsule mari si ne topitoare..Ce se intampla nu mai exista ovule FARMATEZ sub forma de supozitoare si mai finute??????.... va rog .Astept un raspuns din parte celor de la FARMATEX

    6
    0

  • ani matei pe 24 Mai 2013, 03:52
    efectul ovulelor contraceptive

    am folosit un ovul contraceptiv de aproape 1 luna si de atunci am o senzatie de arsura dupa ce urinez......e normal???

    3
    0

  • enyqu pe 20 Mai 2011, 18:19
    ovulele contraceptive

    azi am folosit ovule, si am o intrebare e normal ca partenerul meu sa se faca de solutia aia adica oki am lasat 10minute sa topit si era asa alba e oki?sau nu am lasat destul de sa manjit si el? era alb tot el. msm

    18
    8

  • alexandra pe 18 Aug 2010, 12:23
    ovule contraceptive

    eu le-am folosit, am fost multumita de ele. Mie mi s-a parut ca atat timp cat le-am folosit s-a cam dus din dorinta....la un moment dat te saturi sa stai sa-ti pui ala sa asteptti....

    14
    2

  • irinuk pe 19 Iul 2009, 11:46
    ovulele contraceptive

    CRED CA NU SUNT ASA SIGURE.DAR CARE AR FI MODUL CEL MAI CORECT DE FOLOSIRE?

    10
    3

  • simpaticuta pe 23 Oct 2008, 09:59
    Ovule contraceptive

    Chiar mi-am luat zilele acestea de la farmacie ovule contraceptive si nu eram sigura daca sa le folosesc sau nu. Farmacista mi-a recomandat ca dupa contact la 10 min sa ma spal nu sa astept 6 ore.

    9
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod