Cand ai efectuat ultima data testul Babes - Papanicolaou?

Pentru femeile sub 45 de ani, cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer ca frecventa in lume. De aceea, efectuarea periodica a testului Babes - Papanicolaou este imperativa pentru a diagnostica virusul papiloma uman care este cauza necesara pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Daca nu ai facut testul in ultimele 6 luni este cazul sa-ti iei inima in dinti si sa te prezinti la un ginecolog.
Romania se situeaza pe locul intai in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin, cu peste 2200 de decese inregistrate anual. In fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 3000 de noi cazuri de cancer de col uterin, in diferite stadii de evolutie. Pana in 2050 se estimeaza ca 1 milion de femei din intreaga lume vor dezvolta cancer de col uterin. "Datele din 2004 arata ca Romania se afla pe primul loc in Europa in ce priveste incidenta si mortalitatea cauzate de cancerul de col uterin. Categoriile de varsta se situeaza la 40-45 de ani in Europa, iar in Romania la 50 de ani, multe dintre cazurile aparute la noi fiind depistate in stadiul avansat", precizeaza prof. dr. Radu Vladareanu, seful clinicii de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Elias din Bucuresti.


Este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin control si vaccinare

De aceea este important sa fim constiente de importanta pe care o are preventia, deoarece "este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin control ginecologic periodic si vaccinare", dupa cum afirma Prof. Dr. Adrian Streinu - Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals". Daca anul trecut 65% dintre femeile intervievate in cadrul unei cercetari efectuate de compania GFK nu cunosteau cauzele cancerului de col uterin si doar 26% si-au facut vreodata testul Babes - Papanicolaou, specialistii ginecologi constata o crestere a numarul de femei care se prezinta la control si solicita efectuarea acestui test.
"Un numar tot mai mare de femei au cunostinte despre acest test Papanicolaou si ca el poate sa ajute in prevenirea cancerului de col uterin", constata prof. dr. Rodica Anghel, medic primar oncologie-radioterapie si directorul Institutului Oncologic Bucuresti.


Virusul papiloma uman (HPV): cauza necesara pentru aparitia cancerul de col

"Legatura de cauzalitate dintre infectia cu virusul papiloma uman si cancerul de col uterin a fost demonstrata fara niciun dubiu de virusologul german Prof. Dr. Harald zur Hausen, descoperire pentru care i s-a acordat Premiul Nobel pentru medicina in 2008", a afirmat Prof. Dr. Adrian Streinu - Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Infectia cu virusul papiloma uman este foarte frecventa in randul persoanelor active sexual si se estimeaza ca pana la varsta de 50 de ani aproximativ 80% dintre femei se pot confrunta cu aceasta infectie. Din fericire, sistemul imunitar la foarte multe dintre aceste femei elimina virusul in 24 de luni fara niciun tratament. In schimb, persoanele care nu scapa de virus prezinta un risc ridicat de a dezvolta cancer de col uterin in cativa ani.

"Dupa ce persoana se contamineaza (indiferent de sex) are la dispozitie un an ca sa-si dea seama ce va face in aceasta privinta. Daca nu face nimic si virusul ramane in organism apare infectia persistenta, in 2-5 ani apar primele displazii usoare, dupa care in 9-15 ani se dezvolta cancerul invaziv.
HPV este un virus care dezvolta cancerul de col uterin, insa se mai gaseste si in cancerul anal, de penis, vulvo-vaginal, orofaringe si gura
", explica  Prof. Dr. Adrian Streinu - Cercel.


Cum prevenim infectia cu virusul HPV?

Este destul de dificil sa prevenim infectia cu HPV. Prezervativele s-au dovedit foarte eficiente in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, insa nu se poate spune acelasi lucru si despre virusul HPV care se gaseste si in zonele neacoperite de prezervativ. Contactul cu zona infectata permite transmiterea virusului.

De aceea, singura metoda mai sigura ramane vaccinarea care ne protejeaza de anumite tulpini ale virusului HPV. Asociatia Europeana pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (ECCA) precizeaza pe site-ul oficial ca vaccinurile existente asigura o protectie eficienta impotriva tulpinilor 6, 11, 16 si 18, cele mai cunoscute tipuri de HPV care pot infecta tractul genital si anusul.

Un numar mare de infectii cu HPV nu manifesta simptome, asadar nu vei simti durere in zona genitala, nu vei sangera, insa in momentul cand acestea isi fac aparitia este deja prea tarziu. De aceea, este bine sa efectuam cu regularitate (chiar si de doua ori pe an) testul Babes - Papanicolaou pentru a diagnostica virusul papiloma uman si a impiedica dezvoltarea cancerului de col uterin.


Ce este testul Babes - Papanicolaou?

Este un test ginecologic de rutina, iar scopul lui este de a identifica modificarile celulare anormale de la nivelul cervixului si pentru screeningul cancerului de col uterin.
Este recomandat tuturor femeilor care si-au inceput viata sexuala. Prof. Dr. Adrian Streinu - Cercel ne spune ca "Primul screening se poate efectua la 3 ani dupa inceperea vietii sexuale, insa nu mai tarziu de 21 de ani. Femeile cu varsta pana in 30 de ani trebuie sa faca testul Papanicolaou cel putin o data pe an, la fel si cele care trec de aceasta varsta. Acest test se face toata viata, iar in cazul a trei examene anuale consecutiv negative, medicul ginecolog va decide daca poate sa fie efectuat mai rar la un interval de doi sau trei ani".

Problema semnalata de prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrica - ginecologie si directorul Spitalului Clinic Filantropia din Bucuresti este legata de scaderea acuratetei testului Babes - Papanicolaou pe masura inaintarii in varsta.
 
Examinarea Babes - Papanicolaou. Daca te intrebi cum decurge examinarea, vei descoperi ca in cele cateva minute petrecute pe scaunul ginecologic merita sa-ti invingi rusinea si reticenta de a merge la ginecolog pentru ca devii constienta de riscurile la care te poti expune in caz contrar. Ginecologul introduce usor in vagin un specul (un instrument care largeste putin vaginul pentru a-l examina mai bine) si cu o spatula sau periuta recolteaza celule de la nivelului colului uterin pentru a fi examinate miscroscopic. Rezultatele le primesti in cateva zile si trebuie interpretate de medicul ginecolog.

Inainte de examinare. Tine minte ca este foarte bine sa faci testul la aproximativ 2 saptamani dupa terminarea ciclului menstrual.
De asemenea, inainte de a te prezenta la test evita spalaturile vaginale, folosirea lubrifiantilor, a contraceptivelor locale si  contactul sexual cu 24 de ore inaintea examinarii.

De retinut! Nu este dureros, ci vei simti doar un usor disconfort la introducerea speculului vaginal.


Fumatul dubleaza riscul de aparitie a cancerului cervical

Pe langa virusul HPV, anticonceptionalele, infectiile cu HIV si chimioterapia sunt cativa dintre factorii care favorizeaza aparitia cancerului de col uterin. De asemenea, specialistii atrag atentia si asupra fumatului, mai ales dupa un contact sexual.

"La contactul sexual sexual apar micro-leziuni unde se instaleaza virusul. O persoana care fumeaza dupa contactul sexual aduce monoxid de carbon in momentul in care mucoasa are cea mai mare nevoie de oxigen", mai adauga prof. dr. Streinu-Cercel.

Numeroase studii efectuate pana in prezent si specificate pe site-ul Asociatiei Europene pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (ECCA) ofera dovezi clare ca fumatul dubleaza riscul de aparitie a cancerului de col uterin, dar ca, din fericire, acest risc este diminuat daca se renunta la fumat.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DAN PINTICAN pe 23 Mar 2015, 16:00
    GINECOLOGI OBTUZI

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE....SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU....SPUNE CA SE SIMTE REALXATA SI IN SIGURANTA ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE....DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI....FITI MAI DESTUPATI LA MINTE....ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI....CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE....

    0
    0

  • maria pe 1 Nov 2010, 13:00
    cancer

    am facut de 2 ori testul papa nicolau in acest an este posibil sa fie un cancer ce nu se poate depista prin aceasta metoda?nu am fost persoana care a neglijat controalele ginecologice si totusi ma simt foarte rau dati-mi un sfat si ecografie vaginala si toate am facut...multumesc

    2
    1

  • maria pe 1 Nov 2010, 12:46
    cancer

    am facut de 2 ori testul papa nicolau in acest an este posibil sa fie un cancer ce nu se poate depista prin aceasta metoda?nu am fost persoana care a neglijat controalele ginecologice si totusi ma simt foarte rau dati-mi un sfat si ecografie vaginala si toate am facut...multumesc

    3
    0

  • ana pe 26 Ian 2009, 15:52
    ?

    de la ce varsta se poate face acest test?

    1
    4

  • roxafoxa pe 22 Ian 2009, 09:27
    cancer

    eu am ramas fara un san asa ca acum fac analizele cel putin o data pe an ca sa evit problemele sau sa iau boala din timp fiindca se poate vindeca dar ffffff. greu trat. citostatice. va doresc multa sanatate.

    1
    0

  • Liliana130 pe 22 Ian 2009, 09:26
    O simpla analiza

    Foarte bun articol si foarte mult se vorbeste despre cancerul de col uterin. Este extraordinar ca putem sti cum sa ne protejam (printr-o simpla analiza, facuta la timp). Doamnelor respectati-va pentru ca meritati. Eu am facut analiza astazi si primesc rezultatul cam intr-o saptamana. Bafta multa!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod