Caderea parului: o problema sociala

Parul frumos, stralucitor si plin de vitalitate este de cele mai multe ori o eticheta veritabila a feminitatii. Din pacate, procentul femeilor afectate de caderea parului este in crestere, principala cauza care duce la lucrul acesta fiind stresul.
Studii recente arata ca pentru femeia contemporana parul este un element definitoriu al frumusetii, de multe ori fiind considerat mai important decat ochii, silueta si chiar fata. Si lucrul acesta nu este deloc intamplator daca ne gandim ca inca din cele mai vechi timpuri, multe civilizatii aveau un adevarat cult pentru par. In unele culturi asiatice, de pilda, el reprezenta legatura dintre om si univers.


De ce iti cade parul?

Potrivit dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, stresul este inamicul numarul 1 al parului. Alopecia (pierderea parului) este cauzata si de alti factori: deficiente nutritionale, tulburari hormonale, chisturi ovariene, boli precum sifilisul, tuberculoza, unele medicamente, tratamentele cu citostatice etc.

La toate aceste cauze se adauga factorul genetic: daca in familia ta sunt persoane care sufera de alopecie, este posibil ca si tu sa te confrunti cu caderea parului la un moment dat.
Aproape 20% dintre cei care ajung la dermatolog pentru aceasta problema, au un caz de alopecie in familie.

"Nu avem o statistica a persoanelor care sufera de aceasta afectiune. Totusi, la cabinetul dermatologic ajung in fiecare saptamana intre 2 si 10 persoane care solicita sfaturi si tratament impotriva caderii parului", ne spune dr. Rodica Olteanu.


Cum trebuie sa iti ingrijesti parul?

"Principalul sfat este sa alegeti produsele potrivite, in functie de problemele parului", recomanda dermatologul. Samponul este unul dintre produsele pe care trebuie sa le alegi cu grija. Acesta trebuie sa actioneze atat asupra firului de par, cat si a scalpului. Este indicat un sampon care sa aiba o formula usoara: sa nu contina coloranti, ci ingrediente naturale si sa fie anti-alergic, pentru a nu  agresa firul de par.

Alegerea balsamului este de asemenea importanta.
Daca folosesti un sampon cu o formula usoara, aceeasi recomandare este valabila si in acest caz. Un balsam bun este esential in imbunatatirea pieptanatului, a stralucirii si volumului parului.

Peria de pieptanat este si ea foarte importanta. O perie de calitate contribuie la mentinerea unui par sanatos, de aceea pentru a nu-l deteriora, trebuie sa aiba varfurile rotunde si sa fie confectionata din fibre naturale.


Sfaturi pentru un par sanatos

Pentru a avea un par frumos si sanatos, este necesar sa adopti un stil de viata echilibrat si sa eviti pe cat se poate expunerea la factorii care ii favorizeaza deteriorarea. Iata cateva recomandari:

  • mananca sanatos! "Alimentatia foarte variata si naturala ajuta foarte mult pentru pastrarea sanatatii parului", afirma dr. Rodica Olteanu. Consuma regulat alimente bogate in seleniu, zinc, vitaminele B12, B5, vitamina C, fier, acizi grasi, germeni de grau, drojdie de bere etc.
    Evita consumul de alcool, cafea, zahar si grasimi;
  • nu iti peria parul ud;
  • nu exagera cu vopseaua de par;
  • nu-ti strange parul foarte tare;
  • foloseste numai produse de calitate pentru ingrijirea parului;
  • mergi la dermatolog! Specialistii spun ca daca in fiecare zi cad peste 100 de fire  de par pe zi, ar trebui sa te ingrijorezi. Bineinteles ca nimeni nu poate sa numere zilnic firele de par cazute, dar daca ti se pare ca iti cade mai mult par ca de obicei sau te deranjeaza aspectul lui, poti apela la un specialist dermatolog care iti va prescrie tratamentul potrivit, in functie de gravitatea problemei pe care o ai.


Masti naturale pentru par

Ingredientele naturale pot fi de un real ajutor in mentinerea, dar si in redobandirea  sanatatii parului. Iata numai doua exemple:

Masca cu lamaie si aloe vera

Pentru aceasta masca ai nevoie de 1/2 lingurita de aloe vera gel si 1 lingura de zeama de lamaie.
Amesteca aceste ingrediente si adauga putin din samponul tau. Spala-te in mod normal pe par cu acesta compozitie, insa nu uita: lasa cateva minute sa actioneze si apoi indeparteaza cu apa. Aceasta masca iti poate fi de ajutor daca ai parul gras.

Cocktail de fructe pentru par

Pentru acesta ai nevoie de: o jumatate de banana, o jumatate de avocado, o lingura de ulei din germeni de grau. o lingura de iaurt si o capsula de vitamina E. Se mixeaza toate ingredientele si se aplica pe par. Se lasa timp de 15 minute sa actioneze si apoi se clateste cu apa din abundenta. Aceasta masca este ideala in timpul verii, pentru parul uscat si deteriorat din cauza soarelui.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • xd.deea.xd pe 4 Oct 2010, 15:45
    Pentru Silvia :]

    Draga Silvia eu iti recomand uleiul de ricin aplicat cu 2 ore inainte de a te spala pe cap , este foarte eficient , ajuta si la cresterea parului opreste caderea lui i si il indeseste !

    0
    0

  • LEO pe 19 Mai 2009, 02:44
    SPER SA TE AJUTE

    SPER SA-L PRIMESTI

    0
    0

  • dragan silvia pe 18 Mai 2009, 21:42
    caderea parului

    interesant articil.zilnic ma uit cum imi cade cate o mana de par si nu pot face nimic sa indrept lucrul asta.nimic nu-mi prieste .parca mai tare imi cade.am incercat cu sampon si balsam revalid insa nici o schimbare

    0
    0

  • Borda Zelia pe 16 Mai 2009, 22:56
    Caderea parului : o problema sociala

    Foarte bun articol si foarte necesar, mie mi-a placut cel mai mult retetele naturiste de ingrijire a parului, pe care le gasec foarte utile. Va multumesc !

    0
    0

  • polgar.alina pe 16 Mai 2009, 00:24
    mi-a parut bine

    super ok...poate asa noi femeile putem sa n ingrijim cat mai sanatos parul

    0
    0

  • dory pe 15 Mai 2009, 20:51
    caderea parului

    un articol bun dar nu eficient

    0
    0

  • joita cristina pe 15 Mai 2009, 18:14
    interesant

    este interesant si bine de stiut dar fructele astea sunt cam scumpe pe o masca in special la masca pt par uscat

    0
    0

  • Andreea Loredana pe 15 Mai 2009, 14:29

    super articolul,chiar aveam nevoie de cateva sfaturi pt par.Va multumesc:)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod