Buna functionare a inimii

Pentru a functiona cum trebuie inima are nevoie de colesterol "bun" (HDL) si de lecitina. Cantitatea de colesterol este reglata de lecitina, insa si aceasta poate deveni nociva daca depaseste un anumit prag.
Enzimele de lecitina sunt distruse prin fierberea hranei, insa, in acelasi timp se pierde si capacitatea acesteia de a tine sub control nivelul colesterolului. Asa ca nu ramane decat o situatie de mijloc, adica sa mananci sanatos si fara excese.

Nivelul colesterolului creste in momentul in care persoana in cauza consuma frecvent prajituri, aluaturi, grasimi sau mancare prajita in ulei. Surplusul se depune pe peretii arterelor sub forma de placi, ingreunand circulatia sangvina, si ducand la aparitia hipertensiunii. Mai mult, colesterolul depus excesiv in artere determina ruperea vaselor de sange, dand nastere varicelor.


Alimente contraindicate

Cardiacii trebuie sa evite : carnea, grasimile, untul, zaharul rafinat, uleiul fabricat prin presare la cald, painea alba, sarea, piperul, ardeiul iute, ghimbirul, maghiranul sau curry.


Alimente indicate

In cazul afectiunilor cardiovasculare este necesara o alimentatie bogata in elemente nutritive ca: fibre, acizi grasi esentiali, vitamina K si Mg, care sunt factori de protectie impotriva acestor boli.
Mai mult, cardiacii trebuie sa practice sport si exercitii de respiratii, care sunt factori protectie dar si de prevenire a bolilor cardiace.

Alimentele recomandate pentru cardiaci sunt: uleiul presat la rece, samburii de caisa, soia, fasole, cereale integrale, mere, piersici, catina, macese, lamaie, grapefruit, strugurii rosii, urzica, frunze de patrunjel, leustean si telina, usturoi, fenicul, chimen, rozmarin, scortisoara si peste ( mai ales pestii de ocean care sunt bogati in acizi grasi omega 3).

Totodata, cardiacii au voie sa consume seminte si lapte pasteurizat dar crude, deoarece in caz contrar acestea isi pierd valoarea nutritiva. Indicat este si consumul unui galbenus de oua, tot crud, deoarece contine lecitina si anihileaza colesterolul.


Un medicament natural care nu trebuie sa lipseasca din dulapul bolnavului de inima este laptisorul de matca. Acesta are puteri miraculoase, deorece pe langa faptul ca este un bun tonic cardiac, previne si astenia nervoasa, oboseala, hepatita, sau ajuta in tratamentul pentru TBC si ciroza. Un alt aliment miraculos este mierea. Aceasta ajuta muschiul cardiac slabit, diminuand oboseala si durerile din regiunea inimii. Se recomanda o lingura de miere diluata in ceai de paducel sau talpa-gastei, cu 2 ore inainte de masa.


Plante medicinale

Nici natura nu ne lasa cand vine vorba despre vreo afectiune a inimii. Din aceasta cauza am ales cele mai intalnite dar si cele mai bune plante pentru ceaiuri, care ajuta, previn sau trateaza afectiunile cardiovasculare:

  • ceai de paducel: indicat pentru afectiuni de origine nervoasa, aritmii, angina pectorala, arterioscleroza, hipertensiune, tensiune oscilanta;
  • patlagina: rol hipotensor, curatand sistemul circulator, si ajuta afectiuni precum: ateroscleroza, hipercolesterolemie;
  • radacina si frunzele de papadie: tonice circulatorii;
  • traista-ciobanului: regleaza tensiunea arteriala;
  • talpa-gastei: lupta impotriva durerilor si tahicardie;
  • vasc: macereaza la rece o cantitata foarte mica deoarece in caz contrar devine toxic, ajuta in hipertensiune, ateroscleroza si tulburari circulatorii;
  • coacaz negru: hipotensor, aterosclerotic si diuretic;
  • coada-calului: bogata pe langa alte minerale si in potasiu si siliciu.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrada pe 2 Iul 2012, 00:51
    paducel

    nu stiam de paducel ca scade tensiunea. dar daca in acelasi timp mancam porc, si salam si nu mai stiu ce fast food n-am facut nimic. eu am fost la clinicco cu mama mea, la urgente, a facut un pre-infarct, de fapt o criza de angina pectorala care ne-a speriat cumplit. se pare ca alimentatia a fost principalul vinovat. de fapt colesterolul. noi suntem din brasov si avem norocul ca am ajuns la clinicco (www.clinicco.ro)

    1
    0

  • Sfx pe 24 Mai 2010, 17:20
    Superb

    Foarte bune sfaturi! Chiar am de gand sa cumpar laptisor de matca :)

    0
    0

  • serrena pe 10 Sep 2007, 13:32
    multumiri

    Multumesc mult ptr sfaturi! Imi sunt nu numai foarte utile dar si la indemana. Totusi ce fac in conditiile in care nu sunt hipertensiva ci hipotensiva pana la extrem combinat cu criza cardiaca? Cum ma descurc in timpul crizei ce sa folosesc?

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod