Astmul, o boala cronica care afecteaza milioane de persoane

Astmul este una din cele mai frecvente afectiuni cronice, la nivel mondial, fiind inregistrati mai mult de 300 de milioane de suferinzi. Expertii avertizeaza ca prevalenta bolii este in continua crestere, mai ales in randul populatiei pediatrice.
Societatea Romana de Pneumologie defineste astmul ca fiind "o afectiune cronica a plamanilor caracterizata prin probleme respiratorii recurente cum ar fi: lipsa de aer, respiratie suierata, apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale fluxul de aer intra si iese liber din plamani. Atunci cand astmul nu este controlat, caile respiratorii sunt inflamate si edematiate. Ele devin foarte sensibile la schimbarile din mediul inconjurator si poate aparea criza astmatica. In timpul acestuia, peretii cailor respiratorii se edematiaza, muschii din jurul acestora se contracta, iar mucusul care se secreta in cantitate mare obtureaza caile respiratorii, facand respiratia foarte dificila".

Astmul nu poate fi vindecat, insa poate fi tratat in mod eficient. Simptomele sunt variate, intensitatea lor fiind diferita de la o persoana la alta si se agraveaza in general noaptea sau in primele ore ale diminetii. In privinta cauzelor astmului, acestea raman in continuare un adevarat mister pentru specialisti. Cercetarile s-au oprit acum zece ani la influenta pe care o pot avea gazele de esapament si poluarea aerului, iar in prezent oamenii de stiinta isi orienteaza atentia asupra factorului genetic sau asupra modului in care se dezvolta sistemul imunitar in primii ani de viata.

Fiecare astmatic reactioneaza la anumiti factori de risc, de aceea este foarte important sa-i identifici pentru a controla eficient boala.
Printre factorii declansatori se numara: acarienii, polenul, alergenii proveniti de la caini si pisici, fumul de tigara, poluarea aeriana, efortul fizic, reactiile emotionale puternice (cum ar fi rasul sau plansul intens), factorii iritanti chimici si anumite medicamente (aspirina si beta-blocanti).


Prevalenta astmului este in continua crestere

Potrivit prof. dr. Paul Stoicescu, in Europa 17.6 milioane de pacienti sunt in tratament antiastmatic, iar 10 milioane de persoane sunt necontrolate. Costurile pentru aceasta afectiune sunt enorme, din totalul lor aproximativ 50% fiind pentru asistenta de urgenta.

In fiecare ora 530 de pacienti se adreseaza unui serviciu de specialitate si o persoana moare din cauza astmului. Anual, se inregistreaza aproximativ 10.000 de decese cauzate de astm.

In Romania, conform datelor WHO, prevalenta astmului la adulti este de 5%. Prevalenta bolii in mediul urban la copiii intre 7 si 8 ani este de 7,2%. Dintr-o clasa de 30 de copii, 2-3 dintre ei sunt astmatici. Prevalenta astmului in mediul urban este dubla fata de cea din mediul rural. In Romania, pacientii cu astm bronsic prezinta anual, in medie, 2 exacerbari ce necesita spitalizare si 3 exacerbari ce necesita tratament in ambulator.
Aproximativ 30% dintre pacientii cu astm bronsic necesita spitalizare.


Tratamentul astmului in exacerbare

Cea mai buna preventie a crizelor si exacerbarilor este un tratament de fond corect. Chiar si asa, astmaticii pot avea perioade proaste, uneori in acelasi sezon, cand boala se agraveaza. Este necesar un consult medical si o spirometrie, pentru aprecierea gravitatii exacerbarii. Uneori situatia poate impune internarea in spital. Indiferent de cat de bine se simteau anterior, astmaticii pot beneficia de o cura scurta (7-10 zile) de prednison (cortizon pastile), care ii scoate din impas, fara a avea efecte negative pe termen lung. Mai pot fi utile: cresterea dozei de cortizon spray, cresterea dozei de spray bronhodilatator sau asocierea mai multor tipuri de bronhodilatatoare.


Cat costa astmul?

Astmul este o boala extrem de costisitoare. Pacientii au nevoie de o medicatie corespunzatoare, iar pe langa aceasta se mai adauga costurile legate de spitalizare, in cazul exacerbarilor, care sunt mai scumpe decat ingrijirea in ambulator, dar si costurile sociale inregistrate din cauza incapacitatii de munca in anumite zile sau de absenteism datorat tot afectiunii. Astfel, in Marea Britanie se estimeaza ca se ajunge la un cost total pentru aceasta afectiune de 1254,3 milioane de lire pe an.


Reducerea acestor costuri s-ar putea realiza prin administrearea unui tratament corespunzator, dar si prin implementarea unor programe de sanatate complete si corecte. Daca ar exista programe care sa asigure asistenta permanenta bolnavilor de astm sever, inclusiv medicatie gratuita, costurile s-ar diminua semnificativ. Potrivit prof. dr. Paul Stoicescu, foarte multi pacienti nu-si permit sa isi cumpere medicamentele si ajung la complicatii, se interneaza in repetate randuri, iar costurile pentru spitalizari sunt mult mai ridicate decat cele pentru medicamente. Paradoxal, la noi acestea sunt gratuite si nu medicamentele care ar putea stopa evolutia bolii si care ar putea imbunatati calitatea vietii pacientului.

In Finlanda exista un astfel de program care, dupa 10 ani de la implementare, a demonstrat reduceri semnificative in costurile directe legate de spitalizare, mortalitate, dizabilitati, dar si pensionare inainte de termen, lucrul acesta realizandu-se in conditiile in care prevalenta astmului este in continua crestere.


Tratament gratuit pentru pensionarii cu venituri mici

Situatia financiara precara a pensionarilor le limiteaza de obicei accesul la tratamente moderne. In Romania, 3 milioane de pensionari traiesc cu pensii sub 700 de RON/luna.
Dintre acestia, SRP estimeaza ca cel putin 500,000 sufera de astm si BPOC (bronsita cronica). In ajutorul lor vin acum atat Ministerul Sanatatii cat si patru companii producatoare ale celor mai moderne medicamente care trateaza astmul si bronsita cronica.

"Ministerul Sanatatii compenseaza cu 90% cele mai moderne tratamente pentru astm si BPOC. Patru dintre companiile producatoare ale acestor tratamente compenseaza si ele restul de 10%, astfel incat pensionarii cu venituri mici beneficiaza de ele gratuit", potrivit prof. dr. Paul Stoicescu.  

"Pentru a beneficia de gratuitatea acestor tratamente, pensionarii cu simptome de astm si BPOC trebuie in primul rand sa mearga la consultatie la medicul specialist care ii va trimite la medicul de familie. Acesta le va prescrie reteta cu care sa poata lua medicamentele gratuite de la farmacie", adauga prof. dr. Mihaltan.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stanca virginica pe 15 Sep 2015, 12:39
    pensia pe caz de boala

    Buna ziua am 41 de ani si am astm bronsic as dori sa stiu cati ani de munca am nevoie pe cartea de munca ca sa ma pot pensiona nu mai pot munci Multumesc anticipat

    0
    0

  • MIREA IONUT pe 2 Iul 2010, 23:35
    SALUT

    CINE A ZIS K ASMUL NU SE POATE VINDECA,DA ESTE ADEVARAT DE CATRE DOCTORI:,DAR MAMA MEA FACE UN MEDICAMENT DE ASM,PIETRE LA RINICHI ,GAVERNE PE PLAMANI,ESTE UN MEDICAMENT FOARTE VECHI DIN STRABUNI,MAMA MEA A VINDECAT FOARTE MULTA LUME DE ASM, PIETRE LA RINICHI GAVERNE PE PLAMANI,PENTRU MAI MULTE DETALI CONTACTATI LA NR 0765035344,,,SAU 0243266623...MIREA MARIA DIN AMARA JUD IALOMITA.

    3
    3

  • Schlezinger Marius pe 22 Mai 2010, 16:27
    astm bronsic

    am 23 de ani,iar respiratia mea e de 45 la suta.am astm de la varsta de 1 an jumate.in multe locuri nu ma pot angaja,iar pt o pensie de boala am nevoie de 2 ani jumate in cartea de munca.fara acesti 2 ani jumate nu pot sami fac pensie de boala.ce ar trebui sa fac sa am o pensie daca nimeni nu ma angajeaza???

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod