Alimentatia si sexualitatea in timpul chimioterapiei

Este foarte important sa va alimentati cat mai corect in timpul tratamentului pentru a putea lupta mai usor importiva efectelor secundare si infectiilor. De asemenea, organismul poate crea tesut sanatos mai rapid.
Alimentatia corecta in timpul chimioterapiei inseamna alegerea unei diete echilibrate care contine toti nutrientii. O buna modalitate de a urma acest sfat este includerea in dieta a unor alimente din fiecare din aceste grupe: fructe si legume, peste si carne, cereale si paine dar si produse lactate. De asemenea, alimentatia corecta presupune o dieta suficient de bogata in proteine pentru a reface pielea, parul, muschii si organele. Este necesar sa beti mai multe lichide pentru a va proteja rinichii si vezica urinara.

Nu ai pofta de mancare!

Chiar daca stiti ca este important sa mancati suficient, sunt zile in care simtiti ca nu puteti. Acest lucru poate fi cauzat de efectele adverse ale chimioterapiei ca greata sau inflamatiile cavitatii bucale, sau ale faringelui care fac alimentatia mai dureroasa sau dificila.
Puteti pierde pofta de mancare daca sunteti deprimati sau obositi. Daca suferiti de aceste efecte aderverse consultati medicul.

Daca nu aveti pofta de mancare incercati aceste sfaturi:

  • mancati de mai multe ori pe parcursul zilei, in portii mici;
  • incercati o dieta cat mai variata cu noi retete de mancare;
  • incercati sa schimbati rutina mesei, de exemplu, mancati la lumina lumanarilor sau in alt loc;
  • mancati cu prietenii sau cu membrii familiei, cand sunteti singuri ascultati radio sau urmariti TV;
  • atunci cand este posibil faceti o plimbare inaintea orei de masa, acest lucru va va creste pofta de mancare;


Bauturile alcoolice

Cantitatile mici de alcool te pot ajuta sa te relaxezi si iti pot mari apetitul. Pe de alta parte alcoolul poate interactiona cu unele medicamente, reducandu-le eficacitatea sau agravand efectele secundare.



Vitaminile si suplimentele alimentare

Nu exista un raspuns sigur la aceasta intrebare, dar este clar ca nicio dieta sau un plan nutritional nu va vindeca boala neoplazica, iar suplimentele minerale si vitaminele nu sunt un substitut al ingrijirii medicale.


Sexualitatea

Atitudinile si sentimele sexuale variaza in functie de persoana in timpul chimioterapiei. Unele persoane se simt mai apropiate de partenerii lor si au dorinte sexuale accentuate. Altii nu observa nicio schimbare in dorinta sexuala si in nivelul de energie. Altii observa o scadere a interesului pentru sexualiotate din cazua stresului  emotional si fizic produs de cancer si chimioterapie. Stresul poate include ingrijorarea asupra schimbarilor aspectului exterior, anxietate produsa de sanatate, familie si situatia materiala.

Relatia sexuala poate fi afectata si de temerile partenerului.
Unii pot fi preocupati de faptul ca inutilizarea fizica poate dauna persoanei suferinde; altii se pot teme ca se pot molipsi de cancer sau pot fi afectati de medicamente. Multe dintre aceste temeri pot fi clarificate discutand. Atat dvs, cat si partenerul puteti discuta aceste probleme cu asistenta medicala, medicul sau un alt consilier care a pot oferi informatiile necesare.

Dvs si partenerul trebuie sa incercati sa va impartasiti sentimetele. Daca este dificil sa discutati despre cancer, sex sau despre amandoua, puteti apela la ajutorul unui consilier. Persoanele care va pot ajuta sunt psihiatrii, psihologii, asistenti sociali, consilierii maritali, psihosexologii si membrii ai bisericii.

Daca aveati o viata sexuala normala inainte de tratament, veti simti aceeasi placere si in timpul tratamentului.
Puteti descoperi ca intimitatea capata o noua semnificatie. Pot deveni mai inportante imbratisarile, atingerile si mangaierile decat actul sexual in sine. Amintiti-va ca ceea ce era adevarat inaintea chimioterapiei ramane la fel de important: nu exista o modalitate corecta de a va exprima sexualitatea, depinde de dvs si de partenerul dvs sa descoperiti ce este placut si satisfacator pentru amandoi.


Informatiile au fost preluate din “Chimioterapia: ghid pentru auto-ajutorare in timpul tratamentului", trad: Anca Labunet din Brosura realizata de Institutul National pentru Cancer, SUA 
Societatea Romana de Cancer


 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 19 Ian 2009, 17:12
    numai in spitalele din ROMANIA sa nu ajungi

    informatii bune dar pacat ca romania sta ff prost la capitolulu sanatate spitale si tratarea pacientilor care si asa sunt destul de posamarati de soarta pe care o primesc

    1
    0

  • mery pe 27 Ian 2008, 17:47
    Cancer- chimioterapie- sex

    Actul sexual in timpul chimioterapiei nu mai este atat de important, pe cat de tandre devin simplele atingeri, imbratisari si mangaieri, sensibilitatea este la ea acasa, atractia devine mai puternica si ai senzatia ca nicidata nu ai fost asa iubit[a] spun asta din proprie experienta.

    2
    0

  • moise cristiana pe 27 Ian 2008, 16:28
    Pacienta

    Da este adevarat tot ceea ce s-a scris in acest articol. Dar am si eu o mare problema, am 39 de ani si am ambii sani extirpati, dar una dintre maini s-a umflat. Cum pot face rost de o manusa elastica lunga pe care sa o pot baga pe brat, am gasit numai pana la incheietura mainii. Adresa mea de mail este: cristnika_37@yahoo.com. Multumesc anticipat si astept un raspuns.

    1
    0

  • CIOARA IULIU pe 25 Ian 2008, 20:33
    Este buna recomandarea

    Ce se nimeresc?! Chiar in aceeasi zi, cu iesirea prima. Iertati-ma ca am indraznut! Pacient C.I.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod