Alaptarea: sfaturi utile pentru mamici

Fiecare mamica cunoaste beneficiile alaptatului. Laptele de la san contine tot ce are nevoie micutul tau. Este mai usor de digerat decat inlocuitorii acestuia, iar anticorpii din laptele de san intaresc sistemul imunitar al bebelusului tau. Si tu ai de castigat. Alaptandu-ti copilul vei reusi sa scapi mai usor de kilogramele aduse de sarcina.
Dar sa alaptezi nu este atat de usor precum suna. Ai nevoie de multe sedinte de practica si mai multa rabdare decat ti-ai imaginat vreodata. Iata cateva tips-uri pe care orice mamica trebuie sa le stie.


Cere ajutor

Cand incepi sa-ti alaptezi bebelusul (la scurt timp dupa nastere) cere ajutorul infirmierelor de la maternitate. Acestea te vor sfatui si te vor ajuta sa pozitionezi corect micutul pentru a putea fi alaptat. Daca inveti de la inceput tehnica corecta de alaptare, vei reusi sa eviti problemele care pot aparea mai tarziu.


Hraneste-l des

In primele saptamani, majoritatea nou-nascutilor se hranesc la fiecare doua - trei ore. Destul de des, nu? Insa aceste sedinte frecvente de alaptat stimuleaza sanii pentru a produce lapte si asigura linistea micutului tau. Fii atenta la semnele prin care bebelusul tau iti transmite ca ii este foame. Nu astepta ca acesta sa devina agitat sau sa planga.


Aseaza-te confortabil


Nu te apleca pentru a aduce sanul langa copil, ci adu-l pe acesta langa pieptul tau. Aseaza-te pe un scaun care sa ofere un bun sprijin spatelui dar bratelor tale. Foloseste si o perna daca este nevoie, pentru a te simti confortabil. Sau aseaza-te pe o parte si pozitioneaza si bebelusul in aceeasi pozitie, cu fata spre tine. Cand esti pregatita, mangaie buza de buza de jos a micutului cu mamelonul. Daca doresti sa inlaturi sfarcul din gura copilului, intai opreste suptul introducand un deget prin marginea gurii.


Acorda-i timp sa se hraneasca


Lasa-ti bebelusul sa se hraneasca de la un san, pana acesta devine mai moale (in jur de 15 minute). Apoi ajuta-l sa regurgiteze si ofera-i si cel de-al doilea san. Daca inca este infometat, nu-l va refuza, daca nu, poti incepe urmatoarea sedinta de alaptat cu acest san.

Daca bebelusul tau prefera un san si se hraneste frecvent de la acesta in primele saptamani, pompeaza laptele pentru a scapa de presiune si pentru a-ti pastra productia de lapte.

 
Cand ii dai suzeta?


Unii bebelusi se simt fericiti cand sug. Din acest motiv exista suzetele. Insa trebuie sa fii atenta. Daca ii dai copilului tau o suzeta prea devreme, acest lucru iti poate afecta programul de alaptat. Expertii iti recomanda sa astepti pana cand micutul tau implineste o luna.


Ai grija de sanii tai

Dupa fiecare sedinta de alaptat, este bine sa lasi laptele sa se usuce pe sfarcuri. Daca te grabesti, le poti usca tamponand usor. Incearca sa iti pastrezi sanii uscati si intre sedintele de alaptat, schimband des tampoanele de alaptare din sutien. In timp ce faci baie, evita ca sapunul, samponul sau alte produse sa-ti atinga sfarcurile. Daca iti simti sfarcurile uscate, incearca un unguent care sa contina lanolina. Si uleiul de masline iti poate fi de folos.


Alaptarea in public

Multe mamici care alapteaza obisnuiesc sa poarte bluze largi, cu nasturi pentru a alapta mai usor. Poti folosi si o paturica pentru a te acoperi atat pe tine cat si pe bebelus in timpul alaptarii. Daca iti doresti mai multa intimitate, roaga pe cineva sa tina o paturica sau sa stea in fata ta, in timp ce alaptezi.


Obiceiuri sanatoase

Alegerile pe care le faci sunt acum la fel de importante ca si in timpul sarcinii.

  • Consuma cat mai multe fructe si legume;
  • Bea multa apa;
  • Incearca sa te odihnesti cat mult posibil;
  • Nu lua medicamente fara sa-ti consulti medicul;
  • Fara tigari.

De asemenea limiteaza cantitatea de cafeina si alcool pe care o consumi. Prea multa cofeina iti va face bebelusul nervos si ii poate deranja somnul. Daca alegi sa consumi ocazional alcool, evita sa alaptezi timp de doua ore dupa.


Nu te descuraja

Daca alaptatul ti se pare mai greu decat te asteptai, nu te descuraja. Este normal ca inceputul sa fie mai greu. In timp, insa, veti ajunge sa va cunoasteti mai bine, iar procesul de alaptat va deveni mai usor pentru amandoi.

Daca intampini probleme, cere ajutor (in apecial daca procesul devine dureros pentru tine sau daca bebelusul nu ia in greutate). Desi este normal ca sfarcurile sa fie sensibile in primele saptamani, nu este normal sa ai dureri in timp ce alaptezi.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut pe 2 Oct 2012, 20:39
    sfaturi pentru alaptare

    cine doreste sfaturi cursuri gratuite de laptare ma poate contacta la emailu djyanys@yahoo.com

    0
    0

  • Maria pe 14 Aug 2011, 01:02
    Patura pentru alaptat

    Patura speciala pentru alaptat pe www.bebytza.ro

    2
    0

  • Luminita pe 24 Iul 2010, 16:34
    alaptarea in public

    Buna, sunt noua pe acest forum si vreau sa va spun ca eu am alaptat 9 luni si putin, timp in care nu am avut menstruatie. Iar legat de alaptarea in public bebet.ro ofera o solutie excelenta - huse de alaptat adaptate bebelusilor. Ii recomand cu caldura, eu am fost foarte multumita de ei.

    0
    0

  • ramy pe 19 Mai 2009, 12:20
    am nevoie de sfaturi

    fetita mea are 17 luni si o alaptez in continuare,eu nu am menstruatie,este normal?E adevarat ca nu am avut probleme deloc cu sanatatea ei,dar eu nu reusesc sa slabesc si mai am si stari de nervozitate.va rog ajutati-ma

    1
    3

  • Balan Elena Simina pe 12 Dec 2008, 15:57

    Mi-a placut articolul pentru ca si eu sunt mamica si alaptatul e chiar dificil cateodata mai ales in public.

    0
    0

  • nuti pe 4 Apr 2008, 22:56

    Pentru stimularea lactatiei exista in farmaciile naturiste un medicament care se cheama nitronatal.

    0
    0

  • Rahela pe 24 Mar 2008, 11:11
    Humana

    La fel de bun pentru stimularea lactatiei este ceaiul Humana pentru lactatie. Am baut cate un litru-doi pe zi si nu am avut probleme.

    0
    0

  • lavi_vali pe 24 Mar 2008, 09:55
    Alaptarea la san : sfaturi utile

    Buna, sunt mamica de trei ani, am alaptat fetita pana la un an si jumatate, este o fetita sanatoasa si bine dezvoltata, din acest motiv. Doresc sa impartasesc un mic secret pt mamicile care in primele zile dau semne ca nu au lapte, sau sunt pe punctul sa le scada cantitatea de lapte, eu am fost aproape o saptamana in pericolul de-a pierde laptele pt ca am nascut cu cezariana, iar micuta yvonne, s-a invatat sa bea la biberon, ce am factut ca sa am totusi lapte? Am cumparat din farmacie, la recomandarea unei prietene, medic, "galactogil" - un produs natural, pt stimularea lactatiei, am folosit doar o cutie, care a facut miracole, mi-a stimulat lactatia si uite asa am salvat zestrea micutei mele. Sper sa fie de folos si pt alte mamici. Citesc zilnic articolele voastre si imi sunt utile, succes pe mai departe.

    0
    0

  • sorina pe 22 Mar 2008, 03:57
    Sfat

    L-am alaptat pe copilasul meu un an si jumatate (numai cu lapte de la san) si vreau sa va spun ca am un copil sanatos, nu am avut probleme, cu el... deci mamicilor, cat puteti si aveti lapte, faceti acest efort, merita din plin!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod