6 sfaturi de dieta pentru ex-fumatori

Aproximativ 80% dintre persoanele care renunta la fumat se plang de kilograme in plus. Tine minte: unele alimentele pe care le consumi te pot ajuta sa iti mentii greutatea corporala sub control.
1. Limiteaza consumul de grasimi! Fiecare gram de grasime contine 9 kcal, daca este sa comparam cu cele 4 kcal per gram de proteine si carbohidrati. Cele mai multe alimente au specificat pe ambalaj continutul de grasimi si trebuie sa te uiti cu atentie. Solutia este sa iti notezi alimentele cu putine grasimi care iti plac cel mai mult si sa te bazezi pe ele.

2. Concentreaza-te asupra alimentelor pe care le poti consuma, mai degraba decat sa te mentii "setat/a" pe cele de pe lista neagra.
Planul tau de dieta trebuie sa contina legume, fructe, cereale integrale, fasole boabe si carne slaba.

3. Daca simti nevoia de o gustare, ia si rontaie la un morcov, o gulie, un mar (sau orice alt fruct/leguma care iti place cat de cat). In loc sa te arunci asupra snacks-urilor mai bine ia niste covrigi uscati. Unii ex-fumatori prefera sa bea apa foarte rece sau sa topeasca in gura cuburile de gheata.

4. Limiteaza sau evita alimentele hipercalorice (de exemplu, dulciurile)! Este reunoscuta "pofta" de dulciuri dupa ce renunti la fumat, insa trebuie sa tii minte ca ele constituie cea mai rapida solutie de a adauga kilograme in plus.    

5.
Schimba-ti obiceiurile alimentare! Poate ca este obisnuit/a sa savurezi o tigara imediat dupa masa, insa acum ca te-ai lasat de ele s-ar putea sa ai tendinta de a manca mai mult. Solutia este sa te ridici de la masa imediat ce ai terminat de mancat si sa-ti gasesti alta indelenicire.

6. Noteaza intr-un jurnal ce ai mancat in fiecare zi! Acest lucru te-au putea ajuta sa verifici daca mananci peste masura. Mancatul, la fel ca si fumatul este o "activitate" pe care o faci inconstient.
Nici macar nu-ti dai seama cum se aduna gustarile dintre mese, decat dupa ce le pui insirate pe hartie. Normal ca nu ai sa te apuci de facut liste in fiecare saptamana cu tot ceea ce mananci. Incearca acest truc pentru o saptamana si-ti vei da seama de schimbarile pe care trebuie sa le faci.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Loredana pe 11 Oct 2008, 17:53
    Post de drag, din respect şi de frică

    Eu recomand cu succes postul de Miercuri si Vineri cu mancare gatita si ceaiuri foarte aromate.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod