6 intrebari despre raceala si gripa

Cele mai multe medicamente pentru raceala si gripa ataca simptomele, nu virusul specific care cauzeaza boala. Medicamentele nu vindeca boala ci doar produc o ameliorare, usureaza simptomele sau iti scurteaza perioada de imbolnavire. Nu exista un tratament sigur care sa te scape de raceala si gripa, insa sunt cateva intrebari pe care trebuie sa le adresezi farmacistului pentru a urma tratamentul corespunzator:
1. Pot lua decongestionante sau antihistaminice?

Acest lucru depinde de simptomele fiecaruia. Daca ai congestie nazala sau sinusoidala, atunci un decongestionant este folositor. Daca ai drenaj - chiar guturai sau ochii iti inlacrimeaza - atunci un antihistaminic ar fi de folos. De cele mai multe ori tratamentul cu antihistaminice produce somnolenta, iar decongestionantele energizeaza. Antihistaminicele pot ingrosa secretiile, ceea ce constituie o problema pentru persoanele care sufera de astm. Ambele medicamente pot interactiona cu alte tratamente medicale, cum ar fi cele pentru afectiunile cardiace, si pot agrava unele simptomele. Vorbeste cu doctorul de familie sau cu farmacistul pentru a afla care dintre medicamentele pentru raceala sunt cele mai bune pentru tine.



2. Este indicat sa iau decongestionante daca sufar de tensiune arteriala?


Decongestionantele pot creste tensiunea arteriala si bataile inimii. De asemenea, acestea cresc riscul producerii unui infarct. Pseudoefedrina este primul decongestionanl oral care poate fi administrat. In general, daca tensiunea arteriala este bine controlata cu medicamente, atunci un decongestionant nu ar trebui sa fie o problema. Totodata, este posibil ca Pseudoefedrina sa nu poate fi administrata in cazul unor medicamente menite sa-ti controleze tensiunea arteriala. Cel mai bine este sa vorbesti cu medicul de familie sau cu farmacistul.

 
3. Cat de des ar trebuie sa folosesc un spray nazal?


Decongestionantele nazale lucreaza rapid pentru a imbunatati modul de respiratie. Dar daca le folosesti mai mult de 3 zile consecutiv pot aparea efecte contrare.
Principalul efect contrar este dependenta, astfel, mai tarziu vei ajunge va le folosesti mai des decat la inceput chiar si atunci cand nu esti bolnav. Unii doctori ne sfatuiesc sa folosim spray-uri sarate in locul celor baza de medicamente. Spray-urile sarate lucreaza mai incet insa nu conduce la efecte contrare.


4. Care este "afacerea" cu medicamentele pentru tuse?

O tuse ocazionala poate fi cauzata de poluanti sau de excesul de flegma. O tuse care persista trebuie diagnostica si tratata cu ajutorul unui medic de specialitate. De una singura vei gasi numeroase medicamente pentru tuse cu o numeroase combitanii de decongestionante, antihistaminice, analgezice, supresante pentru tuse sau expectorante. Intreaba farmacistul care combinatie, daca exista una, este indicata pentru tratamentul tau.



5. Ce trebui sa iau pentru febra si durere?


Febra poate fi considerata un lucru bun, deoarece ajuta trupul sa lupte cu infectia prin suprimarea dezvoltarii bacteriilor si virusurilor si activeaza sistemul imunitar. De ceva vrema doctorii nu mai recomanda tuturor inlaturarea febrei, ci numai persoanelor foarte tinere, varstnicilor, si celor care au si alte probleme de sanatate. Oricum daca ai o stare de disconfort atunci este bine sa iei medicamente. Persoanele tinere (cele care au mai putin de 20 de ani) trebuie sa evite aspirina. Acetinofenele sau alte medicamente, cum sunt ibuprofenele sunt cea mai buna alegere. Fiecare dintre acestea au riscurile lor, asa ca vorbeste cu medicul de familie sau cu farmacistul pentru a alege tratamentul corespunzator. Frecvent aceste medicamente sunt considerate remedii si pentru alte afectiuni, ca de exemplu: gripa, tusea sau raceala.



6. Cum trebuie sa-mi tratez durerile in gat?

Bea foarte multe lichide. De asemenea, este indicata gargarea cu apa cu sare (preparata prin adaugarea unui varf de cutit de sare intr-un pahar cu apa). Unele medicamente adiministrate oral, cele sub forma de tableta si gargarea pot alina durerea unui gat inflamat. Cere aprobarea medicului inainte de a lua orice medicamente, si nu lua medicamete tablete si nu face gargara mai mult de cateva zile. Medicametele pot masca semenele infectiei bacteriene a gatului, care trebuie tratata cu antibiotice.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MINCA DANIEA pe 18 Oct 2007, 17:04
    PARERE

    DE O SAPTAMANA PERISTA DUREREA DE GAT. AM LUAT PENICILINA V DE 1.000.000, AMBROXOL, FARINGOSEPT FERVEX SI TOT NU MA LASA TUSEA SI DURERILE DIN GAT. CE AS PUTEA SA MAI IAU. DE CATE ORI MERG LA MEDICUL DE FAMILIE IMI SPUNE SA FAC MAMALIGA SI SA O PUN CALDA PE PIEPT. AM FACUT SI ACEST LUCRU SI TOT NU M-AM VINDECAT

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod