5 alimente pentru intarirea imunitatii

Daca ai un sistem imunitar sanatos inseamna distrugerea oricarui factor patogen, fie virus, ciuperca sau celule bolnave care se pregatesc sa devina canceroase. Organismul actioneaza astfel prin eliberarea a zeci de milioane de proteine, denumite anticorpi, la fiecare ora.
Vigilenta si putere de lupta necesita aprovizionarea permanenta cu nutrienti. In timp ce sanatatea intregului organism este cheia unui sistem imunitar puternic, consumarea alimentelor, care intaresc sistemul, mentin organismul intr-o permanenta vigilenta.


1. Carnea de vita - Consolideaza partile slabite ale organismului

Deficitul de zinc este unul din cele mai comune afectiuni nutritionale in randul adultilor, mai ales in randul vegetarienilor si a celor ca au intors spatele carnii de vita - prima sursa de zinc. Lipsa zincului din organism poate creste riscul aparitiei infectiilor in organism. Zincul in alimentatia zilnica este necesar pentru dezvoltarea celulelor albe din sange - sistemul de celule care recunoaste si distruge invazia bacteriilor, virusurilor si a altor personaje negative din organism.   

Daca consumi in fiecare zi cate o bucata de carne de vita cat pentru un sandwich vei asigura organismului tau 30% din necesarul zilnic de zinc.
Dar cum aceasta cantitate nu este suficienta, zilnic trebuie sa mai consumi si alimente care contin zinc, cum ar fi: cereale fortifiante, carne de porc, pasare de curte, iaurt si lapte.


2. Cartofii  - asigura sanatatea pielii

Cu siguranta nu te gandesti la piele ca la o parte a sistemului imunitar. Dar acest organ crucial este in prim flanc in lupta cu bacteriile, virusurile etc. Pentru a ramane sanatoasa si puternica pielea ta are nevoie de vitamina A, aceasta jucand un rol major in producerea tesutului conectiv, componentul cheie al pielii.

Una dintre cele mai bune moduri de a include vitamina A in alimentatia zilnica este cu ajutorul alimentelor care contin beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A.

Cand te uiti dupa alimente bogate in beta-caroten, gandeste-te la portocaliu, astfel, alte alimente bogate in beta-caroten sunt: morcovii, dovleacul sau pepenele.
 


3. Ciuperciile - Cresc numarul celulelor albe din sange


De secole, oamenii din toata lumea au recurs la consumul cipercilor pentru sanatatea sistemului imunitar. Cercetatorii contemporani stiu de ce. Studiile au aratat ca ciupercile cresc productia si activitatea celulelor albe din sange, facandu-le mult mai agresive. Este bine de stiut cand ai o infectie!

Ciupercile sunt usor de gasit si usor de preparat, doar trebuie adaugate la paste cu condimente, putin ulei si oua, sau imprastiile pe deasupra unui palt de pizza.


4. Ceai - Curata zonele infectate

Ca in toate razboaiele, razboiul cu germenii este o afacere murdara. Cand sanatatea sistemului imunitar este lovita de invadatori, imediat incep sa apara daunele pe care acestia le provoaca, acestea creaza cateva afectiuni potentiale a propriilor compusi (radicali liberi) si apoi pot afecta celulele si activitatile acestora, accelerand imbatranirea si deschizand calea unor afectiuni grave, cum ar fi cancerul.


Antioxidantii pot curata la umed acesti radicali liberi inainte ca acestia sa inceapa treaba murdara. Fructele si legumele sunt incarcate cu antioxidanti, insa ceaiul negru si cel verde au un continut mai mare in antioxidanti decat orice fruct sau leguma.


5. Kefirul - Trimite intariri

Membrana mucoasei, care inveleste tractul intestinal, este casa pentru trilioane de bacterii bune care tin germenii daunatori pentru a nu invada traseul intestinal. Din nefericire, antibioticele care distrug aceste bacterii folositoare, lasandu-ne vulnerabil in fata celor nepoftite, cauzeaza germenii.

Poti trimite intaritori prin dieta, consumand iaurt sau un lapte fermenentat, delicios, denumit kefir. Sortimentele care contin "culturi active" sunt bune surse de bacterii sanitare, care iti pot repopula intestinul.
 
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ivan raluca pe 26 Iul 2011, 18:41
    idei folositoare si sanatoase...

    Eu cred ca si Dumnezeu are un rol important in mentinerea sanatatii trupului si a sufletului. Multumesc pentru idei, sunt folositoare si practice.

    3
    4

  • MIHAELA I pe 31 Mar 2011, 15:48
    intarirea imunitatii

    nici eu nu am avut prb cu copii mei dar am auzit ca petrolul face minuni sa il ungi ia gat cu un betisor pe stomacul gol

    2
    0

  • MIHAELA I pe 31 Mar 2011, 15:47
    intarirea imunitatii

    nici eu nu am avut prb cu copii mei dar am auzit ca petrolul face minuni sa il ungi ia gat cu un betisor pe stomacul gol

    0
    3

  • johnny pe 6 Dec 2010, 14:44
    Kefirul

    In afara de Kefir, consum frecvent celelalte patru si tot am avut o problema serioasa cu sistemul imunitar (inca nu mi-am revenit complet). Mai sapati, va rog!

    0
    0

  • Stefan cel Mare si Sfint pe 12 Iul 2010, 23:38
    sportul este imunitatea

    toate raspunsurile sunt bune, dar a-ti uitat de sport sau simple exercitii fizice care la fel actioneaza asupra imunitatii noastre. Ramineti sanatosi cu totii ! ! !

    2
    0

  • leya pe 9 Sep 2009, 22:34
    usturoiul creste imunitatea

    usturoiul creste imunitatea si e un antibiotic natural,cine il supotra e bun pt intarirea imunitatii,eu beau actimel zilnic ca nu am voie usturoi,iau vitamina c cu echinaceea.

    1
    0

  • vasiliu.anton@yahoo.com pe 22 Ian 2009, 07:43
    parerea mea

    Este excelent, in plus, din experienta personala, sugerez consumul zilnic de ceapa tocata cu ulei de masline, varza si un iaurt. Dupa 6 luni vei uita unde este farmacia.

    2
    0

  • emilia pe 25 Iul 2008, 20:21
    Bun articol pentru noi si copii nostri

    AR FI BINE SA AVEM CELE CINCI ALIMENTE DAR NU AVEM POSIBILITATE...

    2
    0

  • IOANA DRAGAN pe 14 Mai 2008, 10:52
    MULTUMESC ...

    MULTUMESC PENTRU ARTICOLELE INTERESANTE, PENTRU SFATURILE UTILE SI PENTRU POSIBILITATILE DE A LE PRINTA SAU TRIMITE COPIILOR MEI !

    0
    0

  • caliopi stancu pe 16 Mar 2008, 11:14
    Carnea de vita

    Sotul meu are guta. Cum poare inlocui carnea?

    0
    2

  • Larisa Gheorghe pe 28 Feb 2008, 10:24

    Buna, este foarte importanta remarcarea pe care ai facut-o insa tin sa te informez ca si cartofii contin beta-caroten, nu numai morcovii, broccoli, spanacul etc. Multa sanatate si imi pare bine ca am o cititoare atat de atenta si ci spirit critic ;)

    0
    0

  • Eugenia dabu pe 27 Feb 2008, 22:19
    5 alimente..., pct. 3, cartofii ....

    Cred ca este o mica eroare. Cartofii nu sunt portocalii si nu cred ca prezinta in continut beta-caroten. Despre morcovi, da, sunt sigura. Continutul intregului articol este foarte interesant. Am constatat ca in State, ciupercile, in salate, se mananca in stare cruda. Ma intreb daca ciupercile din conserve sunt la fel de eficiente. Va multumesc pentru informatii, E. Dabu

    0
    0

  • georgeta52 pe 21 Feb 2008, 19:39
    5 alimente pentru intarirea imunitatii

    Este un articol foarte interesant. Ne ajuta la intarirea imunitatii.

    2
    0

  • pasztayzoltan pe 20 Feb 2008, 16:59
    E necesara ace informare !

    E un articol Ok, si necesar, pentru publicul larg, Sa stie ca nu fast foodul si cipsurile sunt mancaruri !

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod